Börsen: Drag i Ericsson
Kurserna i Stockholm vaknade ordentligt till liv efter lunch. Ericssonaktien sköt i höjden sedan Alfred Berg och Dresdner Kleinwort Wasserstein legat och hårdköpt aktien på onsdagen. Aktien steg med 4 procent till 56,50 kronor. Någon motsvarande uppgång noterades inte för Nokia där de befintliga aktieägarna fick nöja sig med oförändrad kurs på 239,50 kronor.
Ericssons uppgång spred sig till de mindre telekombolag på börsen. Switchcore klättrade med 24 procent och C Tech med 13 procent. Från Switchcore meddelades också att bolaget tillsammans med National Semiconductor avser att redan nästa år erbjuda Gigabit-Ethernet-portar, vilket är tre år tidigare än ledande prognosmakare bedömt.
“Kostnaden kommer att ligga på 80 dollar per GE-port för slutanvändaren. Vi ska köra ned kostnaden dit under 2002, det är i ett nötskal vad vårt samarbete handlar om”, säger Kurt Busch, marknadschef vid Switchcore, till Nyhetsbyrån Direkt. De hårt pressade telekomkonsulterna Enea och Hiq tillhörde också aktierna som vaknade till liv och steg med 13 respektive 4 procent. IT-konsulten WM-data däremot föll med 3 procent till 30 kronor. Sjönk gjorde även konsulterna AU-system, Cell, Framfab och Icon.
Aktiemarknaden i New York höll sig avvaktande inför Feds räntebeslut. Klockan 20.15 väntas Alan Greenspan tillkännage om den amerikanska centralbanken sänkt sin styrränta med en kvarts eller en halv procentenhet. Gissningarna är ungefär jämt fördelade mellan de två alternativen. Vid förra räntesänkningen, då med en halv procentenhet, var aktiemarknaden inledningsvis avvaktande men höjde kurserna med någon dags eftersläpning.
OM-gruppen lyfte från bottennoteringarna och steg med 2 procent till 131,50 kronor. Ett skäl till uppgången kan vara spekulation inför Feds räntebesked som brukar sätta fart på finansaktierna och speciellt OM vars resultat är beroende av börsutvecklingen. Assa Abloy, Gambro och SCA tillhörde också storbolagen som klättrade.
Mycket av dagens nya information kretsade kring teleoperatören Telia. Bolagets överklagan av Post- och Telestyrelsens beslut att inte ge Telia en UMTS-licens avslogs av länsrätten. Även Telenordia hade överklagat PTS beslut.
Det svenska näringslivets chefskarusell drabbade Telia på onsdagen. Bolaget blir av med Jan Johansson, chef för Telia Networks. Jan Johansson har handplockats av Boliden till att bli gruvbolagets nya VD. Övergången sker efter blott tre månader på Telia. Pikant är att Bolidens tillträdande ordförande, Carl Bennet, också sitter i Telias styrelse vars chefsgarnityr han nu plockat ett russin ur. Telia-aktien var oförändrad på 50,50 kronor.
Läkemedelsjätten Astra Zeneca har fattat beslutet att avbryta arbetet med preparatet Viozan mot kronosik obstruktiv lungsjukdom så kallad rökarsjuka. Astra Zeneca skriver i ett pressmeddelande att studierna i fas III inte visat de långsiktiga fördelar som förväntats jämfört med andra tillgängliga behandlingar. Placerarna tog beslutet med stort lugn och aktien backade 1 procent till 504 kronor.
Intellecta lämnade sin niomånadersrapport. Tryckeri- och IT-företagets resultat minskade till 25,4 Mkr efter finansnetto. Bolaget passade också på att sänka sin helårsprognos med 19 procent till 26 Mkr. Därmed kommer bolaget inte att tjäna några pengar under sista kvartalet. Aktien föll 6 procent till 65 kronor.
Imorgon torsdag presenterar klädkedjan Lindex sitt halvårsbokslut. Placerarna tog ned sina förväntningar ytterligare på rapporten genom att sänka aktien med 3 procent till 111 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.