Börsen: Hausse i Stockholm – igen

Måndagens handel på Stockholmsbörsen hade på eftermiddagen utvecklats till en regelrätt hausse med en uppgång på 3,7 procent för generalindex. Samtliga branscher var med och drog men omsättningen var mycket låg.

Den amerikanska handeln eldade på uppgången i Stockholm under eftermiddagen. Nasdaq Composite index inledde veckan med att stiga 1,7 procent. Mest omsatt i den tidiga handeln var Amazon som steg 31 procent efter att ha levererat en omvänd vinstvarning. Förlusten för det första kvartalet väntas inte bli så stor som tidigare meddelats.

Aktiviteten var låg på Stockholmsbörsen under måndagen men riktningen var positiv. Strax efter klockan 16 hade aktier för drygt 9 miljarder kronor omsatts och flera branschindex noterade uppgångar på över 3 procent.

Ericsson bidrog till den positiva utvecklingen genom att stiga 1,50 till 57,50 medan Nokia gick upp 9,50 till 244,50. Den amerikanska konkurrenten Motorola lämnar sin rapport för det första kvartalet efter börsernas stängning på tisdag. Motorola rasade 23 procent i fredags efter att oro kring bolagets likviditet uppstått. På måndagen återhämtade sig aktien bland annat sedan Morgan Stanley höjt sin rekommendation till Starkt köp.

IT-konsulterna fortsatte att gå bra och Icon meddelade på måndagen att 150 Mkr tagits in genom en riktad nyemission. Förutom delar av ledningen har Red Valley/Fidessa Asset Management tecknat sig och äger därefter cirka 20 procent av bolaget. Icon steg 12 procent. Framfab ökade 23 procent och WM-data 9 procent.

Adcore rasade däremot 19 procent efter att bolaget på måndagen varnat för lägre vinst än väntat för det första kvartalet. En ökad oro för konjunkturutvecklingen bland bolagets kunder har lett till minskade intäkter samtidigt som kostnaderna är fortsatt höga. Det första kvartalet slutade därför med en förlust på cirka 45 Mkr.

Digital Illusion steg 8 procent efter att det kanadensiska dotterbolaget fått två uppdrag att utveckla spel. Tillsammans utgör avtalen ett av bolagets största uppdrag. Vision Park steg 9 procent efter att bolagets köp av IMG blivit klart på måndagen.

Handelsbolagen blev bästa bransch och index steg 4,9 procent. Hennes & Mauritz steg 6,50 till 150 kronor medan Lindex backade 1 krona till 116,50. Även JC backade på måndagen, 2 kronor till 55.

De flesta branscher gick som sagt starkt under måndagseftermiddagen. Sämst blev skogsbolagen med sin uppgång på 1,4 procent. Stora Enso har ökat sin kapacitet i Ryssland och betalat 14 miljoner euro för det. Efterfrågan växer snabbt bland kunderna och den nya kapaciteten väntas kunna tas i drift i mars 2002. Aktien var på eftermiddagen oförändrad på 98,50.

ABB har köpt det franska automationsbolaget Entrelec för 2,8 miljarder kronor. Entrelec har omkring 2 000 anställda i 17 länder och förvärvet är i linje med ABBs målsättning om att öka rörelsemarginalen till 12 procent 2005, enligt bolaget. ABB steg 23 kronor till 694.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.