Börsen: Icon rasar

Fredagen inleddes lite försiktigt på Stockholmsbörsen. Viktig amerikansk statistik kommer på eftermiddagen vilket håller tillbaka aktiviteten under morgonen. Icon rasade efter sin inställda omstrukturering. SAX-index noterades 0,6 procent högre efter en dryg halvtimmes handel.

De amerikanska börserna slutade gårdagskvällen blandat. Nasdaq Composite index noterades 0,3 procent högre medan Dow Jones index backade 0,2 procent. Intel föll under den ordinarie handeln men steg i efterhandeln efter att bolaget uppdaterat marknaden om sina prognoser för det innevarande kvartalet.

Intel höjde sin försäljningsprognos till mellan 6,7 och 6,9 miljarder dollar i det fjärde kvartalet. En stark efterfrågan på bolagets Pentium 4 processorer driver på försäljningen vilket också förbättrar lönsamheten något. Branschkollegan AMD ville inte vara sämre och höjde också sin försäljningsprognos.

På fredagen kommer veckans viktigaste statistik i form av arbetslöshetssiffror för november månad. I Bloomberg News enkätundersökning hamnar snittprognosen för arbetslösheten på 5,6 procent vilket vore en ökning med 0,2 procentenheter från oktober.

Motorola har också uppdaterat sina prognoser. I deras fall rör det sig dock om den totala försäljningen av mobiltelefoner i världen i år som justeras ned till den lägre delen av det intervall på 380-400 miljoner telefoner som tidigare har angetts. Motorola har dock tidigare presenterat en intern prognos om 386 miljoner telefoner vilket alltså är i linje med gårdagens uppdatering.

Ericsson har problem med att få fram tillräckligt många telefoner av modellerna T65 och T68 till återförsäljarna, rapporterar Ekot och Computer Sweden på morgonen. I början av nästa år väntas leveranserna vara i full gång.

Ericsson inledde fredagen i Stockholm genom att stiga 50 öre till 65 kronor medan Nokia gick upp 1 krona till 268. Bland operatörerna noterades Telia 60 öre högre på 49,40.

Icon Medialab tillhörde morgonens förlorare efter att regeringen satt en stor käpp i hjulet för bolagets planerade omstrukturering. I ett lagförslag som presenterades igår inskränks rätten till avdrag för kapitalförluster vilket gör att styrelsen i Icon nu ställer in planen på att sälja av de stora latenta förlustavdragen i bolaget. Aktien rasade 22 procent till 3,20.

Danske Securities har tittat över sina prognoser för Electrolux och Maxim. Electrolux får en upprepad köprekommendation och banken räknar med att vitvarubranschen nu nått botten och att nästa år blir betydligt bättre. Maxim får höjd prognos för 2002 och 2003 och en upprepad köprekommendation. Electrolux inledde fredagen 50 öre lägre på 164 kronor medan Maxim steg 1 krona till 74.

Läkemedelsbolagen fick en lite blandad start på dagen då Astra Zeneca var oförändrad på 480 kronor medan Pharmacia steg 3 kronor till 464.

Bland de mest omsatta aktierna tog Assa Abloy fart under morgonen. Aktien steg 7 kronor till 157,50.

Kläder var däremot inte så populärt på fredagsmorgonen då både JC och Fjällräven hamnade bland förlorarna. JC föll 4 procent och Fjällräven 3 procent. H&M var samtidigt oförändrad på 226,50.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.