Börsen: Icon vinnare efter fusion

Kurserna på Stockholmsbörsen sökte sig försiktigt högre i den tidiga handeln på torsdagen. Icon Medialab rusade efter att ha meddelat en lösning för finansieringen av bolaget. SAX-index noterades efter en dryg halvtimme 0,5 procent högre.

Onsdagens amerikanska börshandel bjöd på en blandad utveckling. Nasdaq Composite index slutade 1,1 procent ned medan Dow Jones index steg 0,7 procent. Motorola föll drygt 5 procent efter sin vinstvarning medan Citigroup steg efter besked om en avknoppning av dottern Travelers Property Casualty. Även Coca Cola gick upp efter att ha bekräftat sina liggande prognoser.

I Stockholm inleddes torsdagen försiktigt uppåt under tämligen låg omsättning. Läkemedelsbolagen tog täten och Astra Zeneca steg 5,50 till 465 kronor medan Pharmacia ökade 5,50 till 453,50.

Handelsstoppade Icon Medialab meddelade på morgonen att bolaget går samman med holländska Lost Boys. Samtidigt sker en företrädesemission om 180 Mkr som är garanterade i sin helhet av Fidessa Asset Management. En bryggfinansiering tillhandahålls av Red Valley på upp till 95 Mkr tills dess att emissionen kan genomföras.

Vidare säger sig Icon räkna med att det nya bolaget kommer att nå positivt rörelseresultat någon gång i mitten av nästa år. Icon Medialab rusade upp 47 procent till 5,50 när handeln släpptes på igen.

Ericssons chef för mobilsystem, Einar Lindquist, säger till Finanstidningen att marknaden i USA fortfarande är trög men att den rör sig i rätt riktning. Bolaget har fått stora order från operatörer som går över till WCDMA. Trögt är det också i Europa och Sydamerika, enligt Einar Lindquist.

Ericsson inledde torsdagen 50 öre högre på 56 kronor, vilket var en uppgång jämfört med slutkursen i USA. Nokia steg samtidigt 4,50 till 264,50.

Electrolux ska inom fem år halvera antalet varumärken som bolaget har inom vitvaror. Det säger Wolfgang König, chef för Home Products, till AFX. Han säger också att marknaden i Europa varit klart sämre än bolaget hade räknat med och att nästa år kommer att sluta med en oförändrad efterfrågan. Aktien noterades 1,50 högre på 153 kronor.

Tele2 har däremot sett en oväntat stark efterfrågan under det fjärde kvartalet, åtminstone på tre marknader: Sydeuropa, Centraleuropa och Luxemburg. Abonnenttillväxten på de tre marknaderna uppskattas i kvartalet bli 650 000 till 700 000 kunder. Tele2 steg 9,50 till 380 kronor medan Telia steg 20 öre till 45,50. Europolitan föll samtidigt 50 öre till 68 kronor.

ABB hamnade under press på morgonen efter att kreditvärderingsinstitutet Moodys sänkt sitt betyg för bolaget. Moodys oroar sig för vad ABB i slutändan kommer att få betala för de asbestskador som olika bolag i koncernen ställt till med i USA. Aktien föll 1,50 till 97,50.

Switchcore meddelade på morgonen att bolaget nu löst alla problem kring sin växel CXE-16 och att volymproduktion inte längre är ett hinder. Aktien tillhörde vinnarna när den steg 5 procent till 11,90.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.