Börsen: Internetkonsulter och läkemedel vinnare

Stockholmsbörsen segade sig upp på bred front under måndagen. Generalindex slutade 1,3 procent högre än i fredags. De stora vinnarna var internetkonsulterna som steg i kölvattnet efter konkurrenterna i USA stigit kraftigt på fredagen.

Då amerikanarna tagit ledigt för att fira Martin Luther King så var handeln på Stockholmsbörsen beskedlig. Omsättningen slutade på måttliga 11 miljarder.

De första dropparna av det som om ett par veckar kommer att vara rapportfloden damp ned på måndagen. Livsmedelskoncernen Sardus gjorde aktiemarknaden ledsen genom att rapportera ett sämre resultat än bolagets egen vinstprognos. Enligt bolagets ekonomichef Henrik Ljung är skälet skärpt konkurrens och oförmånlig produktmix. Investerarna kapade 4 procent av aktiens värde som slutade på 55 kronor.

Avknoppningen från G&L Beijer, industriautomationsföretaget Beijer Electronics fick inte heller aktiemarknaden att hoppa av lycka med sin preliminära bokslutskommuniké. Aktien steg med blygsamma 1 procent, trots en omsättningsökning på fina 20 procent under 2000. Dagens vinnarbransch var internetkonsulterna. Icon steg hela 22 procent, Adcore 12 procent och Hiq med 7 procent. Även Aderas och Cell Networks uppgångar fick upp mungiporna på hårt luttrade aktieägare. Utlösande faktor var fredagsrallyt i de amerikanska internetkonsulterna.

Handelsföretagen var i blickfånget under måndagens aktiehandel. Klädkedjan Lindex, som vinstvarnade strax före julafton och aviserade ett åtgärdsprogram som bland annat innebär en neddragning av expansionstakten, steg 6 procent. Enligt ett uttalande från bolagets IR-chef till nyhetsbyrån Direkt kommer programmet att omfatta alltifrån huvudkontor till etablering. Mer om detta kommer i torsdagens tremånadersrapport.

Även den lilla konkurrenten JC hade en bra börsdag och aktien steg 5 procent. Börsinsikt tycker att aktien är lågt värderad och rekommenderar köp till 65 kronor. Aktien stängde på 44 kronor. Kursuppgången i Hennes & Mauritz var betydligt beskedligare och slutade på 159 procent. Aktien kostade vid stängning 1 kronor.

När både USA-börserna höll stängt för helg och få nyheter kom om Ericsson och Nokia så gick aktierna åt olika håll i dagens handel. Ericsson steg med 2 procent till 114 kronor och Nokia var oförändrad och slutade på 388 kronor. Spekulationerna inför Ericssons bokslut 26 januari och Nokias rapport veckan efter är det som kommer att sätta stämningen på Stockholmsbörsen de kommande veckorna. Enligt statistik från Riksbanken stod Ericsson för nästan hela nettoförsäljningen av aktier till utlandet under november månad.

Teleoperatören Telia fortsatta att klättra på måndagen och noterades som högst till 61 kronor. Aktien backade dock tillbaka och stängde på 59 kronor. En uppgång på 1 procent.

Bland dagens vinnare återfanns läkemedelsbolaget Astra Zeneca efter en köprekommendation från Morgan Stanley. Aktien klättrade 3,6 procent och slutade på 444 kronor. Tobaksbolaget Swedish Match och säkerhetsföretaget Securitas var andra aktier som steg. Swedish Match slutade på 36,80 kronor och Securitas på 165 kronor. Upp 2,5 respektive 3,4 procent. Fastighet- och bygg var enda bransch som backade. Ned 0,1 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets