BÖRSEN: Nu passar utlänningar och insiders på att sälja

Det är svenska privatpersoner som driver upp börsen via sittfondsparande. Utländska placerare och insiders passar på attsälja. Det visar färsk statistik.

Två av börsens mest tongivande ägarkategorier, utlänningar ochinsiders, minskar nu sitt ägande på börsen. Det visar statistikfrån Riksbanken och Finansinspektionen. Sedan årsskiftet minskarbåda kategorierna sitt ägande till förmån för svenska ägare.Trycket från de svenska placerarna har ändå drivit uppGeneralindex med drygt 12 procent hittills i år och det ärframförallt svenska privatpersoner som driver börsen genom sittfondsparande. Inflödet till fonderna har varit rekordstort underårets två första månader och sedan årsskiftet har mer än 25miljarder strömmat in till aktiefonderna, låt vara att en stordel kommer från allemansfonder som av skatteskäl tömdes idecember. Insiders och utlänningar utnyttjar tillfället ochpassar på att sälja.

Riksbankens statistik över värdepappershandeln med utlandetvisar att utländska placerare har börjat nettosälja svenskaaktier. Enligt Riksbanken har utländska placerare nu nettosåltsvenska aktier tre månader i rad. Därmed tycks trenden ha väntefter flera år av kontinuerliga köp från utlänningarna. Förraåret nettoköpte utlänningar svenska aktier tio månader i rad,men i år har aktier för 4,6 miljarder hittills sålts tillbakatill Sverige.

Det utländska ägandet har som bekant ökat kraftigt de senasteåren och bidragit till Stockholmsbörsens starka utveckling. Från1994 fram till årsskiftet steg andelen utländskt ägande påbörsen från knappt 20 procent till dagens 31,5 procent, enligtAffärsvärldens aktiemarknadsbevakning, AMB. Ökningstakten hartrappat av på sistone och har vänts till en minskning de senastemånaderna. Nedgången i det utländska ägandet påbörjades dockredan i höstas. Under andra halvan av 1996 sjönk det utländskaägandet på börsen från 31,7 till 31,5 procent. Minskningen ärförvisso marginell, men den utgör ändå ett trendbrott.Minskningen skedde trots att utländska ägare fortsatte attnettoköpa svenska aktier under hösten. Anledningen var attutlänningarna hade aktier i fel bolag. Den sämrekursutvecklingen gjorde att de därmed tappade i vikt på börsen.Svenska placerare gjorde således bättre affärer än utlänningarnaunder hösten.

Inte bara utlänningarna säljer. Även personer medinsiderställning i de svenska börsbolagen minskar sina innehav.Personer med insiderställning är skyldiga att anmälaförändringar i sina egna och anhörigas innehav tillFinansinspektionen. En genomgång av Finansinspektionens dagligainsiderlistor visar att två av tre anmälda förändringar sedanårsskiftet är försäljningar. Insiders som grupp säljer alltsåmer än de köper.

De personer som är insiders är rimligen de som har bäst insyn avalla i börsbolagen och att de hellre säljer än köper aktier ärvärt att uppmärksammas. Uppenbarligen lockar dagens kursnivåerinsiders till försäljningar vilket bör mana till eftertanke. Entolkning som ligger nära till hands är att insiders anser attförväntningarna på börsbolagen är väl höga och att de passar påatt sälja medan tid är.

Det är alltså svenska småsparare som nu driver börsen. Trotsutlänningars och insiders försäljningar så har börsen drivitsupp ytterligare i år. Nytt kapital strömmar in somfondförvaltarna måste placera. En hel del har placerats iutländska aktier, men även svenska aktier har fått sin beskärdadel. Samtidigt som svenskt kapital fortsätter att strömma tillbörjar värderingen av börsen att se hög ut. Förväntningarna påbörsbolagens vinster ser väl optimistiska ut och försäljningarnaav insiders bidrar också till bilden av en fullvärderad börs. Omkapitalflödet från svenska placerare fortsätter, vilket alltpekar på, är sannolikheten stor att utländska placerare passarpå att ytterligare minska sina innehav. De utländska ägarna harbetydande kursvinster som det kan vara frestande att ta hem närsvenska fondförvaltare ska placera sina miljarder. Troligen fårvi se ett fortsatt minskat utländskt ägande under våren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.