Börsen ser ut att öppna upp

Stockholmsbörsen väntas öppna strax över nollstrecket efter gårdagens nedgångar då Riksbanken oväntat nog valde att sänka styrräntan ytterligare.

Investerare riktar fokus mot söndagens viktiga folkomröstning i Grekland. De amerikanska börserna stängde trots positiv statistik gårdagens session runt nollstrecket och håller i dag stängt på grund av morgondagens nationaldagsfirande.

Inför veckans sista handelsdag fortsätter investerare att fokusera på utvecklingen kring Grekland som på söndag håller folkomröstning gällande ett avtal med reformer i utbyte mot finansiering. Den Grekiska regeringen uppmanar det grekiska folket att rösta nej till förslaget och Greklands premiärminister Alexis Tsipras uppgav under en intervju på torsdagen att han garanterar ett nytt avtal om det grekiska folket röstar nej.

Under samma intervju sade även Tsipras att han kommer resa till Bryssel för att skriva på ett avtal vars innehåll baseras på utfallet av söndagens folkomröstning. Han kommenterade vidare att utan skuldrekonstruktioner kommer inget avtal mellan Grekland och kreditgivarna vara livskraftigt.

En ny opinionsundersökning, vilken genomförts av ALCO, och som publicerats i tidningen Ethnos på fredagen visar en viss ledning för ja-sidan inför folkomröstningen.

Det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn sjönk till säsongsrensade 54,9 i juni från 58,2 i maj enligt Swedbanks och Silfs sammanställning. Ett tal över 50 indikerar att ekonomin expanderar medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

Bland bolagen lär Electrolux fortsatt vara i blickfånget efter gårdagens ras på närmare 11 procent. Fallet förklarades av att det amerikanska justitiedepartementet meddelat att man vill försöka stoppa genomförandet av Electrolux planerade förvärv av General Electrics vitvaruverksamhet GE Appliances.

Fastighetsbolaget Klövern meddelade under morgonen att de har förvärvat en fastighet som till mestadels består av kontorsyta i Sollentuna för 300 miljoner kronor.

Cellavision höjer sitt finansiella mål avseende bolagets rörelsemarginal över en konjunkturcykel till 20 procent, tidigare 15 procent. Bakom höjningen ligger ”Cellavisions skalbara och kostnadseffektiva affärsmodell med försäljningsökningar över tid samt optimering av rörelsekostnader”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Vidare skriver bolaget att man väntar sig något lägre försäljning i det andra kvartalet 2015, på grund av en stark jämförelseperiod 2014. Målet för omsättningstillväxten över en konjunkturcykel kvarstår vid 15 procent.

Hexatronic redovisade siffror för det tredje kvartalet i företagets brutna räkenskapsår under morgonen. Omsättningen uppgick till 182 miljoner kronor och nettoresultatet blev 9,5 miljoner jämfört med 12 miljoner under samma period föregående år.

Storägarna Kansas Holding och Lantmännen har sålt närmare 4 miljoner aktier i kycklingbolaget Scandi Standard till ett pris om 48 kronor per aktie.

På analysfronten har Avanza höjt sin rekommendation för Nordea till köp från tidigare behåll. Riktkursen dras samtidigt ned från 375 kronor till 365.

En del statistik från Sverige väntas presenteras under morgonen där industriproduktionen för maj vid 09.30 är mest intressant. Produktionen har stigit tre månader i rad men analytikerna förväntar sig dock en nedgång på månadsbasis.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.