Börsen väntas inleda veckan i dur

Stockholmsbörsen väntas inleda veckans handel på plus likt de europeiska börserna, trots nedgångar i New York på fredagen efter en mycket svag amerikansk jobbrapport.

Den amerikanska jobbrapporten, som mer eller mindre bekräftat att landets ekonomi befinner sig i recession, visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn minskade med 701.000 personer under mars – vilket dock inte fullt ut fångade läget då undersökningen bara innehåller data till mitten av månaden.

Vid klockan 8.25-tiden pekade terminen för storbolagsindexet OMXS30 upp 3,4 procent till nivån 1.446, enligt IG Markets. De ledande Europabörsterminerna är upp i ungefär samma härad.

I Asien var majoriteten av börserna dessutom kraftigt upp med Tokyos Nikkei 225 i fronten som avancerade cirka 4,5 procent.

Oljepriserna föll tillbaka omkring 3 procent sedan länderna inom Opec+ senarelagt det möte som skulle hållas på måndagen till på torsdag. Anledningen till att mötet skjutits fram är att Saudiarabien vill få in fler parter inom ramarna för de utbudssänkningar som nu ska göras. Det är inte bara parter inom Opec+, utan också andra oljerika länder som USA, Kanada och Norge.

På svensk nyhetsfront har nischbanken TF Bank gjort en extra kreditförlustreservering om 30 miljoner kronor vid utgången av det första kvartalet 2020. Banken slopar även målet om en vinst per aktie om minst 14:50 kronor för helåret. Bolagets styrelse avser att fastställa nya finansiella mål när de makroekonomiska framtidsutsikterna har stabiliserats.

Bettingbolaget Enlabs bedömer att den lettiska spelmyndigheten kommer att ge samtliga licensierade operatörer en order att tillfälligt suspendera samtliga licenser för spel online. Finansiell påverkan är avhängigt tidsfaktorn, hur länge återkallandet kommer att gälla.

Medicinteknikbolaget Sedana Medical räknar med en omsättning för det första kvartalet 2020 på omkring 34 miljoner kronor, vilket motsvarar en tillväxt på runt 90 procent jämfört med samma period i fjol.

Etikettbolaget Nilörngruppen drar tillbaka tidigare förslag om en utdelning om 2:50 kronor per aktie. Styrelsen har beslutat om att tidigarelägga rapporten för det första kvartalet till den 7 april.

Bland måndagens rekommendationer har H&M fått sin riktkurs uppskruvad till 125 kronor (100) av Carnegie där rekommendationen behåll upprepas. Samtidigt har ABG Sundal Collier sänkt sin riktkurs till 185 kronor (215), medan rekommendationen köp upprepas. H&M-aktien stängde till kursen 114 kronor på fredagen.

Kinnevik har fått rekommendationen köp från tidigare behåll av ABG Sundal Collier som dock skruvar ned riktkursen till 198 från 235 kronor.

Börsveckan rekommenderar köp av informationstjänstbolaget Karnov och it-återförsäljaren Dustin i det senaste numret av tidningen.

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, sjönk till -20 i april jämfört med 47 i mars. Nedgången på 67 enheter uppges vara den största förändringen som uppmätts under en enskild månad under boprisindikatorns 17-åriga historia.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.