Börsen väntas öppna uppåt

Stockholmsbörsen väntas på onsdagen öppna uppåt efter USA-börsernas uppgångar på tisdagskvällen. Även Asienbörserna har avancerat på morgonen medan oljepriset har backat något, efter en oväntat stor lagerökning i USA.

Terminerna för de ledande indexen i Europa var vid 8.30-tiden uppåt: CAC40-terminen steg 0,2 procent och DAX-terminen 0,5 procent. Storbolagsindexet OMXS30 väntades enligt förhandeln hos IG Markets öppna 0,3 procent högre.

Clas Ohlsons försäljning steg i april med 2 procent, varav organisk tillväxt svarade för 1 procent. Bolagets onlineförsäljning ökade med 27 procent under månaden.

Addtech överträffade förväntningarna rejält med sin rapport för räkenskapsårets fjärde kvartal. Teknikhandelsbolagets rörelseresultat blev 260 miljoner kronor, mot väntade 220 miljoner enligt Bloomberg Datas snittprognos, och omsättningen ökade med 35 procent till 2.864 miljoner kronor vilket även det var långt över förväntade 2.527 miljoner.

Nätmodehandlaren Boozt hade i första kvartalet en organisk tillväxt på drygt 29 procent och omsatte 712 miljoner kronor. Nettoresultatet försämrades dock till -20,2 miljoner kronor.

Fingerprint Cards minskade i första kvartalet förlusten till 1,9 miljoner kronor på rörelsenivå, att jämföra med motsvarande kvartal i fjol då förlusten var 175 miljoner.

Biometribolagets bruttomarginal förbättrades till 23 procent och intäkterna steg 18 procent till 343 miljoner kronor. Kassaflödet var dock kraftigt negativt med -161 miljoner kronor. Enligt vd Christian Fredrikson har orderingången utvecklats positivt under inledningen av det andra kvartalet.

Den tidigare vd:n för Fingerprint Cards, Jörgen Lantto, har köpt aktier i ögonstyrningsbolaget Tobii för drygt 960.000 kronor. Köpet gjordes den 10 maj, dagen efter att Jörgen Lantto valts in i Tobiis styrelse.

Efter börsens stängning på tisdagen lade Björn Borg fram sitt resultat för årets första kvartal. Tillväxten var 11 procent och bolagets vinst ökade med 13 procent, medan bruttomarginalen var marginellt lägre.

Ica har sålt alla sina aktier i Hemtex till den norska hemtextilkedjan Kid för 226 miljoner kronor. Det innebär efter transaktionskostnader för Ica en reaförlust på cirka 400 miljoner, som redovisas i andra kvartalet.

Skistars mångårige vd Mats Årjes kommer att lämna bolaget, sannolikt under hösten 2019, för att i stället fokusera på kampanjen för OS 2026.

Oasmia meddelar att bolaget senarelägger sin bokslutskommuniké, på grund av den genomlysning av bolaget som initierats av den styrelse som tillträdde under våren.

Konsultbolaget BTS ökade i första kvartalet nettovinsten med 60 procent till 16 miljoner kronor. Bolaget upprepar de tidigare utsikterna för 2019, om ”fortsatt god tillväxt och ett resultat före skatt som är bättre än föregående år”.

Tradedoubler ökade omsättningen och rörelseresultatet på ebitda-nivå under första kvartalet, som enligt bolagets vd Matthias Stadelmeyer var enligt förväntningarna.

First North-listade Bimobject ökade i första kvartalet omsättningen med 52 procent, medan rörelseresultatet försämrades till en förlust på 30 miljoner kronor.

Creades sålde på tisdagskvällen 4,25 miljoner aktier i Lindab till institutioner för en kurs på 100 kronor per aktie. Aktien stängde på tisdagen på 106 kronor och affären gjordes alltså till en rabatt på knappt 6 procent.

Shamaran får en ny vd i Adel Chaouch, medan den tidigare vd:n Chris Bruijnzeels tar över som styrelseordförande efter Keith Hill.

Amerikanska William O’Neill har inlett bevakning av fettbolaget AAK med en köprekommendation.

Nent har fått en höjd riktkurs av Handelsbanken, till 280 kronor från tidigare 255, medan rekommendationen köp upprepas. Aktien stängde på tisdagen på 236 kronor.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.