Börsen väntas starta veckan på minus

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagens handel på minus i fortsatt dyster stämning med anledning av coronaepidemin och dess konsekvenser.
Börsen väntas starta veckan på minus - omx-borsen-700_binary_6991488.jpg

Den amerikanska senaten misslyckades på söndagen att enas om ett åtgärdspaket för att mildra de ekonomiska effekterna av viruskrisen. Politikerna hoppas dock fortsatt att de ska kunna träffa en överenskommelse som kan antas i början av veckan.

I Asien har måndagen inneburit skarpa börsfall undantaget Tokyobörsen som var stängd i fredags. I USA slutade Dow Jones storbolagsindex och S&P 500-indexet 4,4-4,6 procent ned i fredags och terminerna ligger markant minus inför måndagens handel.

På svensk front kan Swedbank åter stå i fokus efter att advokatfirman Cliff Chance lagt fram sin rapport om bankens arbete mot penningtvätt. Swedbank meddelar också att styrelsen har beslutat att häva avtalet om avgångsvederlag till tidigare vd:n Birgitte Bonnesen.

Europaterminerna visade inför börsstarten klara minus. Vid 8.30-tiden låg terminerna för tyska DAX-index och Parisbörsens CAC40 på minus 4,4 respektive 5,0 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en öppning på -4,8 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. USA-terminerna noterades samtidigt mellan 3 och 4 procent ner på morgonen svensk tid.

USA-börserna backade under fredagskvällen, efter plus i inledningen, i takt med att hårdare åtgärder för att stoppa spridningen av coronaviruset vidtogs i New York. Beskedet från New York följde på liknande besked från Kalifornien på torsdagen, och dessa begränsningar befaras nu förstärka den recession som redan var väntad i USA.

Advokatfirman Clifford Chance utredning av Swedbanks arbete mot penningtvätt visar att det i Swedbank under perioden 2014 till 2019 utfördes transaktioner med hög risk för misstänkt penningtvätt i form av insättningar på kundkonton till ett värde av 17,8 miljarder euro och utbetalningar från kundkonton till ett värde av 18,9 miljarder euro i de baltiska dotterbankerna, alltså ett samlat belopp om cirka 37 miljarder euro.

Enligt rapporten bearbetade Swedbanks estniska och lettiska verksamheter aktivt högriskkunder.

Beskeden från börsbolagen om påverkan från coronaepidedmin fortsätter att strömma in. H&M-gruppen stängde i lördags sina drygt 300 butiker i Storbritannien till följd av coronaviruset. Därmed har klädjätten bommat igen motsvarande 63 procent av sitt globala butiksnät.

Bland färska utdelningsbesked har Electrolux, Thule och Björn Borg och Diadrom dragit tillbaka sin utdelning. Beijer Alma och Lindab har sänkt sin. Det norska oljebolaget Equinor stoppar sitt återköpsprogram av egna aktier. Fastighetsbolagen Nyfosa och Sagax senarelägger förslaget till sakutdelning av aktierna i Torslanda Property.

RNB har ansökt om företagsrekonstruktion för dotterbolagen Brothers, Departments & Stores och Polarn O. Pyret. Beslutet baseras på den likviditetskris som bolagen för närvarande befinner sig i som en direkt konsekvens av den globala pandemin.

Electrolux avknoppning Electrolux Professional gör börsdebut på måndagen. Bolaget meddelade i förra veckan att det finns en betydande risk för att utbrottet av coronavirus kommer att ha en väsentlig finansiell påverkan på bolaget under det första halvåret 2020. I ett tillägg till prospektet inför noteringen meddelades också i fredags att Electrolux Professional har börjat få svårigheter med att få komponenter till, samt i utflödet av produkter från, sina tillverkningsenheter i Frankrike, efter att de franska myndigheterna skärpt sina motåtgärder mot smittspridningen.

Rekommendationer

* ABG Sundal Collier höjer sin rekommendation för Hufvudstaden till köp från sälj. Riktkursen sänks samtidigt till 140 från 165 kronor.

* Pareto Securities drar upp sin rekommendation för Nobina till köp från behåll. Riktkursen sänks till 60 från 65 kronor.

* Handelsbanken Capital Markets höjer sitt råd för Mycronic till köp från behåll. Riktkursen sänks till 169 från 182 kronor.

* DI rekommenderar köp i IT-konsulten HIQ

* Börsveckan rekommenderar köp av Storytel. I en genomgång av fastighetsbolagen på Stockholmsbörsen tilldelas Balder, Heba och Castellum en köprekommendation medan Fabege och Klövern får rekommendationen avvakta.

På statistikfronten publiceras klockan 16 på måndagen hushållens konfidensindikator för mars i EMU-området (prelimära siffror), en indikation på hur hushållen har påverkats av coronavirusoron.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.