Börsfallet fortsätter

Stockholmsbörsen har fallit vidare på fredagen i svallvågorna av ECB:s stimulansbesked i går som inte nådde upp till marknadens förväntningar. Kursnedgångarna i Stockholm är något större än vad som ses ute i Europa där bland andra Frankfurt var ned 0,2 procent.

Senare i dag väntas den amerikanska sysselsättningsrapport som kan vara en avgörande pusselbit inför Federal Reserves räntebeslut om två veckor.

SIX Generalindex var vid klockan 10.13 ned med 0,6 procent till 498 och OMXS30-index sjönk 0,7 procent till 1.492. Omsättningen var 3,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

ECB aviserade på torsdagen nya lättnadsåtgärder, bland annat förlängdes de månatliga köpen till mars 2017. Men beskedet att de ligger kvar på 60 miljarder euro kom som en överraskning för marknaden, som förväntat sig en höjning till kanske 75-80 miljarder. Euron stärktes mot dollarn på nyheterna och rörelsen fortsätter i dag. Också kronan har stärkts mot dollarn som nu handlas till 8,50 kronor, att jämföra med 8,70 kronor i onsdags.

Samtidigt väntas Federal Reserve inom kort höja styrräntan, om inte något oförutsett inträffar i statistiken. Dagens sysselsättningsrapport väntas visa en ökning med 200.000 jobb i november. Förra månaden skapades det 271.000 nya jobb i USA.

Federal Reserves ordförande Janet Yellen uppgav under torsdagen att hon förväntar sig mer löneinflation i USA tillsammans med en förstärkt arbetsmarknad. Varje tecken på en uppgång i lönerna i fredagens sysselsättningsrapport kan därmed öka säljtrycket i obligationer med långa löptider, kommenterar räntehandlare. USA-räntorna steg kraftigt i går.

Från Tyskland inkom i morse också positiv statistik över orderingången i industrin som visade en sekventiell månadsuppgång med 1,8 procent i oktober. Den svenska industriorderingången noterade samtidigt en nedgång med hela 19,2 procent i oktober jämfört med en stark utveckling i september.

Strålknivsbolaget Elekta steg med 8,9 procent efter att senaste kvartalsrapporten visat på högre resultat, omsättning och orderingång än väntat. Resultatet före skatt låg 24 procent över förväntningarna i SIX News/Inquiry Financials enkät.

“Ett stabilt kvartal och vi levererar kanske något bättre än vad vi hade trott. Det är vi väldigt glada över. Det känns som vi har fått en stabilitet i bolaget och att vi är på rätt väg”, säger Tomas Puusepp till SIX News.

Hexagon håller i dag kapitalmarknadsdag och har i samband med denna meddelat att de räknar med en tillväxt på 6-9 procent i fjärde kvartalet. Hexagon upprepar målet om att under nästa år nå en försäljning på 3,5 miljarder euro och en rörelsemarginal på 25 procent.

Hexagon-aktien sjönk 0,3 procent.

Stockholmsbörsen, eller Nasdaq Stockholm som de nuförtiden heter, har meddelat att kursraketen Fingerprint Cards tar plats i OMXS30 index från den 4 januari. Samtidigt lämnar MTG indexet. Fingerprint var i dag upp 1,1 procent efter att under morgonen noterat ett nytt all-time-high på 668 kronor. Hittills i har aktien stigit 1.757 procent. MTG sjönk 1,1 procent.

Flera bolag har fått smaka på analytikersleven i dag. Sandvik sjönk 2,8 procent efter att JP Morgan dragit ned rådet till undervikt från neutral.

En annan förlorare var Securitas som sjönk 2,4 procent efter att SEB sänkt till sälj från behåll.

Lundin Petroleum fick rådet råd från RBC sänkt till perform från outperform, aktien var dock oförändrad.

Jefferies däremot har höjt Atlas Copco till köp från tidigare behåll. Aktien sjönk 0,1 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.