Börsgolvet: Razzior, ras och bud

Höstvindarna drar in över småbolagen som har motvind i seglen. Det är snålblåst och snålbud på börsen!
Börsgolvet: Razzior, ras och bud - Börsgolvet
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Korparna kretsar i Frihamnen då Ekobrottsmyndigheten slår till mot Stockholmsbörsen i en gryningsrazzia.

“Kanske lyckas de fånga ett större byte än en enpetare från Flen den här gången?”, säger en trader som är bitter sedan handelsstatistiken anonymiserades.

En medtech-investerare spanar samtidigt ut över Värtahamnens mörka vatten.

”Strategisk översyn måste vara årets ord 2023. Protesbolaget Integrum är ännu ett i raden av bolag som sällar sig till översyns-gänget för att komma på benen. De stukade aktieägarna handlar upp nyheten i hopp om att få känseln tillbaka!”

“Egentligen borde det väl heta ‘bolag som är missnöjda med sin värdering på börsen-klubben’. Catena Medias strategiska översyn har inte heller varit någon direkt hit”, skrockar en corpare.

“De tackar nej till bud på över 50 spänn och nu står aktien i knappt en tjuga. Aktieägarvärde jo jag tackar!”

I Schibsted-huset fylls det på med en rejäl hög aktier i Viaplay.

”I somras flaggade franska Groupe Canal+ upp och har nu drygt 12% av aktierna i Viaplay. Nu hänger Schibsted ut flaggan med över 10%. Norrmännen vill troligen inte alls köpa Viaplay utan bygger upp en block mot ett framtida bud”, siar en serieförvärvarexpert och fortsätter:

Telia vill troligen också sälja TV4, men då måste de agera snabbt. Flytten från C More till TV4 Play har varit en riktig streamingflopp med missnöjda och förvirrade kunder.”

VAD VAR DET DE SA?

I våras mumlade en mörkröstad Guinness om bud innan nyår på Nordic Waterproofing. “Julen kom tidigt, om än med snål premie på 14%”, konstaterar glaset efter budet från irländska storägaren Kingspan.

Alarmet ljuder i Sensor Alarm när VD:n Martin Norsebäck hoppar av efter sju år och ett kursfall på 99,99%, med orden ‘Resan har bara börjat!'”.

“Han kunde väl ha stannat tills det blev 100 jämnt då?”, säger en investerare som minns IPO:n från 2021 som om det vore igår.

Och Copperstones Henrik Ager vände snabbt i VD-dörren.

“Känns som att förutsättningarna inte var vad han hade tänkt sig. Om han hade trott på projektet hade han nog inte sagt upp sig för att bli VD hos Höganäs?”, funderar en råvaruanalytiker.

I Synact Pharma svänger det också snabbt. Veckans insynssälj resulterade i ett kursfall på 25% och sedan sköt positiva studienyheter upp kursen nästan 100%, för att tappa nästan hälften igen i samband med analytikercallet.

“Ser ut som en systematisk inflammation, jag passar!”, säger en läkemedelsanalytiker som inte gillar bruset.

I en dunge ute på Gärdet är det sura miner bland aktieägarna i bärbolaget Eevia.

“Tagarna i den riktade emissionen ser ut att dumpa allt direkt. Jaja, så blir det när man gör extrakt på blåbär, bark och aktier. Det blir till att plocka själv istället och sälja på höstmarknaden”, säger en luttrad småsparare med hinken i högsta hugg.

Inne på den Veganska Ölbaren sörplar ett gäng garanter i sig den sista potatismjölken i Veg of Lunds nyemission. “Det var inte många törstiga själar som ville teckna där, skål bröder!”

Samtidigt skålas det i Västerås efter ABB:s miljardinvestering.

“Hoppas Björn Rosengren hinner med ett spadtag hos oss också innan han cashar ut och blir styrelseproffs på heltid”, säger Eskilstunaborna längtansfullt från andra sidan Mälaren.

En valutahandlare på promenad längs Sveavägen tittar upp mot det gamla högkvarteret för EMU-kampanjen.

“Tänk att det är 20 år sedan statsministerns fru Birgitta Ed var kampanjgeneral och det brändes en halv miljard kronor på mazariner och badbollar för att vi skulle gå med? Jaja, som kronan har utvecklats så är det ju inte mycket pengar idag ändå, Gud ske lov!”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.