Potentiella Northvolt-köparen säger upp personal – batterichefen får gå

Amerikanska batteribolaget Lyten har köpt två av Northvolts anläggningar, och pekas ut som en potentiell köpare av Northvolts konkursbo. Nu säger bolaget upp 15% av sin personalstyrka för att ha råd med driften av jättefabriken. Det skriver tidningen The Information.
Lyten säger upp personal
Lyten säger upp 15% av sin personal. Bland annat får batterichefen Celina Mikolajczak gå. Foto: Lyten/Pressbild

I början av juli blev det klart att amerikanska batteristart-up:en Lyten köper Northvolts batterifabrik Dwa ESS i Polen. Nu säger Lyten upp 15% av sin personalstyrka, enligt uppgifter till tidningen The Information.

45 får gå – inklusive batterichef

Av Lytens 300 anställda blir 45 personer av med jobben. En majoritet av de uppsagda tillhör Lytens avdelning för batteriforskning.

Anledningen är för att ha råd med driftkostnaderna av den tidigare Northvoltfabriken, skriver The Information.

Anläggningen, Dwa ESS, är med sina 25 000 kvadratmeter en av de största fabrikerna för energilagring i Europa.

Förutom forskare säger batteribolaget även upp Celina Mikolajczak, chef för batteriteknik sedan tre år tillbaka. Hon ersätts av Karel Vanheusden.

På sin hemsida skriver Lyten att omorganisationen handlar om att prioritera investeringar för att stödja bolagets expansion mot Europa. Samt bolagets expandering på den kommersiella batterimarknaden.

Lyten personalförändring
Tidigare batterichef Celina Mikolajczak, ersätts av Karel Vanheusden i Lytens omorganisation. Foto: Lyten/Pressbild

Potentiell köpare av Northvolt

Lyten har pekats ut som en potentiell köpare av Northvolts konkursbo i Sverige. Förutom anläggningen i Polen har Lyten sedan tidigare förvärvat Cuberg – Northvolts dotterbolag i Silicon Valley.

Lytens medgrundare Lars Herlitz har tidigare sagt att bolaget håller på att etablera Lyten Sweden, samt att de kikar på möjligheten att köpa giga-fabriker som Northvolt Ett i både Nordamerika och Europa.

Lytens finansiering

Det är inte offentliggjort vilka summor det handlar om i Lytens förvärv av Northvolts anläggningar, men Northvolts investering i Polen-fabriken uppgick till cirka 2 mdr kr.

I samband med köpen har dock Lyten kommunicerat att bolaget planerar investeringar på tiotals miljoner dollar.

I december förra året fick Lyten ett preliminärt erbjudande om ett lån på 650 miljoner dollar från USA:s federala bank för export och import. Om lånet godkänns kan företaget använda pengarna till att tillverka amerikanska produkter som ska exporteras.

Lyten har uppgett att pengarna dels ska användas till den före detta Northvolt-enheten i Silicon Valley, och dels för byggandet av en batterifabrik i staden Reno i Nevada.

Vad innebär Lytens batteriteknik?

Litium-svavelbatteriet som Lyten utvecklar har en teoretisk energitäthet som är fyra gånger högre än hos litiumjonbatterier, men tekniken har ännu inte fått sitt genombrott. En av de stora utmaningarna är ett elektrolyten i batterierna löser upp svavlet, vilket resulterar i en mycket begränsad livslängd. Endast ett par hundra upp- och urladdningscykler.

Lyten hävdar att deras teknik löst detta problem, och att deras batterier nu har en livslängd på minst tio år eller cirka 3 000 laddcykler.

En fördel med litium-svavelbatterier är att svavel är betydligt billigare än kobolt och nickel som är två av huvudkomponenterna i NMC-batterier.

Läs också

Lyten-grundare: Northvoltfabriken passar oss perfekt

Mejl till tidigare Northvolt-anställda: ”Vill du komma tillbaka?”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.