Börskommentar: Dags att titta på investmentbolagen

Det börjar bli dags att börja titta på investmentbolagen. Rabatterna är rekordstora samtidigt som det händer spännande saker i bolagen.

Det senare framgår inte minst av måndagens tre affärer där Investor var inblandad. Två av dem avser den nya ekonomin. För det första startar Investor ett nytt företag för investeringar i e-handel (business-to-business) med portföljbolag. För det andra sker en riskkapitalsatsning tillsammans med Ericsson, som ska fokusera på mobilt internet i Asien.

Illikvid aktie

I den tredje affären, som är av mer traditionellt slag, sålde Investor huvuddelen av sina Scania-aktier till Volkswagen till ett mycket bra pris.

De kursmässiga effekterna av dessa affärer var inte så stora. De visar dock på ett intressant fenomen, nämligen att det enda sättet för en placerare att få delta i dessa affärer är som aktieägare i Investor. De investmentbolag som annars investerar i större likvida aktier har ju svårt att motivera sin existens som placeringsalternativ – detta eftersom portföljerna är så lätta att kopiera för de större investerarna.

Försäljningen av Scania-aktierna kan visserligen kritiseras för att vara i en etisk gråzon. De mindre aktieägarna erbjuds inte samma villkor som Investor. I stället blir de sittande med en relativt illikvid aktie.

Investors nya riskkapitalbolag, b-business partners, är också ett intressant upplägg. Bolaget ska erhålla ett totalt kapital på ungefär 8,5 miljarder kronor, (en miljard euro), varav Investor och ABB bidrar med 30 procent. Bland de övriga delägarna finns SEB, Astra-Zeneca, Saab, Sandvik, Stora Enso och WM-data.

Samtliga bolag, med undantag för Sandvik, ingår i Investorsfären. B-business partners ska investera i och utveckla nya e-handelsföretag. Initiativet är ett intressant försök att skapa mervärde för Investor och portföljbolagen. Det ger en profil mot den “nya ekonomin” och skapar, inte minst, en plattform som ger delägarna möjlighet att utveckla intressanta samriskföretag inom e-handel med utgångspunkt i b-business partners.

Även om upplägget ser intressant ut ska dess betydelse inte överdrivas. Den initiala investeringen motsvarar ungefär 1,5 procent av Investors samlade substans. Sammantaget börjar emellertid Investors nya investeringar få allt större betydelse för portföljen.

Även investmentbolaget Ratos har fått upp farten. Strategin är att förvärva, utveckla och sedan sälja onoterade bolag. På måndagen köpte Ratos tillsammans med det privatägda svenska luftfilterbolaget Camfill amerikanska Farr för 1,2 miljarder kronor.

Återköp

Planerna är att fusionera de båda bolagen. Ratos får en ägarandel på 20 procent och dess rena börsportfölj krymper i rask takt.

Detta sker samtidigt som Investors, Ratos och övriga investmentbolags substansrabatter når rekordnivåer på uppemot 40 procent. Det är knappast motiverat.

Flera investmentbolag planerar att genomföra återköp av egna aktier, vilket talar för att rabatterna kommer att krympa. Det enda investmentbolag som inte planerar återköp är Industrivärden.

Industrivärden sitter i en knepig situation eftersom dess Ericssoninnehav svarar för 60 procent av portföljen. Eftersom Industrivärden knappast kan tänka sig att sälja Ericssonaktier skulle ett återköpsprogram inom Industrivärden finansieras genom att sälja andra aktier. Därmed skulle snedfördelningen i Industrivärdens portfölj öka ytterligare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.