Börspoddare överklagar fällande dom

Börspoddmakaren John Skogman överklagade på onsdagen den tingsrättsdom som för tre veckor sedan fällde honom för otillbörlig marknadspåverkan.

I ett kortfattat brev till Svea hovrätt överklagar John Skogman, genom sitt ombud advokat Leif Gustafson, domen i Stockholms tingsrätt som för tre veckor sedan som fällde honom för otillbörlig marknadspåverkan.

Skogman menar att åklagaren mot hans nekande inte kunnat visa att han gjort sig skyldig till brott.

Några ytterligare detaljer om varför domen bör ändras framgår inte av överklagandeskriften. Advokaten ber, på grund av stor arbetsbelastning, istället om anstånd till om drygt två veckor med att utveckla grunderna för överklagandet samt med att ange den bevisning som Skogman tänker använda sig av i hovrätten.

John Skogman, som tillsammans med Johan Isaksson driver den populära aktieinriktade Börspodden, ställdes i april inför rätta i Stockholms tingsrätt för misstänkt kursmanipulation, otillbörlig marknadspåverkan, i handeln med Itab Shop Concept-aktier i december 2012.

– Genom hela det här förfarandet har Skogman lycktas tjäna 2 157 kronor, sade Jan Leopoldsson, kammaråklagare på finansmarknadskammaren vid Ekobrottsmyndigheten, till rätten under huvudförhandlingen.

John Skogman hade enligt åklagarmyndigheten i omgångar och med några sekunders mellanrum köpt 5 aktier åt gången till successivt högre kurser. Säljare var likviditetsgaranten Remiums automatiska robothandelssystem som reagerat på de successivt högre köpen med att höja spreaden och därmed också köpkursen med några procent åt gången.

John Skogman hade därefter sålt några större poster aktier, 300 stycken, till Remium. Enligt åklagaren har Skogman därmed avsiktligt lurat det automatiska handelssystemet vilket enligt honom inte är kommersiellt motiverat och därmed olagligt. Han ska alltså ha tjänat 2 157 kronor.

-John Skogman förnekar brott. De här köpen har inte skett i syfte att få till någon omkvotering av spreaden. Syftet med de mindre köpen har varit att få kännedom om det i marknaden fanns någon säljare, sade Skogmans advokat Leif Gustafson.

Rätten menade däremot i domen 17 april att John Skogman har insett att hans handlande varit ägnat att otillbörligen påverka marknadspriset för aktien och vilseleda köpare och säljare av aktien:

”Hans agerande har inte varit förenligt med marknadspraxis. Åtalet för otillbörlig marknadspåverkan, uppsåtligt brott, är därför styrkt”, skrev rätten.

Skogman dömdes till villkorlig dom och till 60 dagsböter à 390 kronor, totalt 23 400 kronor.

Skogman har tidigare i Börspodden berättat att han avser att överklaga den fällande domen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.