Börsrekylen håller i sig

Kursrekylen på Stockholmsbörsen håller i sig och har byggts på ytterligare när onsdagssessionen har gått in i andra halvlek.

Stigande omvärldsbörser och fyndköpsjakt efter de tidigare kraftiga nedgångarna ger stöd för uppgångarna. Bäst utveckling har cykliska aktier såsom verkstad och råvaror.

SIX Generalindex var klockan 14.08
upp 2,1 procent till 459 medan OMXS30-index ökade 2,1 procent till 1.421. Omsättningen var 8,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 11,3 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Onsdagen är också sista dagen i
det tredje kvartalet, ett kvartal som just nu pekar på en sammanlagd nedgång för SIX Generalindex på drygt 5,5 procent. Stockholmsbörsen är som bekant inte ensam i nedgången utan nedgångar har setts över hela världen när konjunkturoron slagit till med full kraft.

Dagens makroagenda rymmer en hel
del intressanta tal. Från Eurostat har siffror presenterats som visade att konsumentpriserna sjunkit med 0,1 procent i årstakt under september. Just deflationsspöket är något som ECB-chefen Mario Draghi brottats med en längre tid. Från USA har siffror från jobbmarknaden precis kablats ut som var något starkare än väntat.

På Stockholmsbörsen var
uppgångarna breda. Nedpressade cykliska verkstadsbolag utvecklades starkt med en sektoruppgång 2,3 procent. Även råvarusektorn gick starkt med +2,3 procent. Ocykliska sektorn hälsovård sladdade något men var ändå upp med 1,8 procent.

Högt upp bland vinnarna bland
storbolagen befann sig Electrolux med en uppgång på 4,7 procent. Bolaget har kommit närmare en uppgörelse kring de eftergifter som det amerikanska justitiedepartementet kräver för att godkänna bolagets köp av General Electrics vitvaruverksamhet, rapporterar Dow Jones Newswires. Från myndigheternas sida konstateras dock att man inte fått något formellt förslag från Electrolux och General Electric.

En annan vinnare var Atlas Copco
som steg 2,4 procent. Affärsvärlden tycker det är dags att köpa Atlas Copco, ett bolag som tappat mer än en tredjedel av sitt värde under hösten. Tajmingen är svår, men lägger sig börsoron har aktien potential att nå 243 kronor inom ett år, heter det vidare.

En börsnotering av Volvo
Anläggningsmaskiner rycker närmare, skriver Dagens Industri. En het vd-kandidat till det nya börsbolaget är Trelleborgs vd, Peter Nilsson, spekulerar tidningen. Volvo gick fram 3,1 procent medan Trelleborg ökade 4,2 procent.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv har
anslutit sig till Drive Me-projektet. Pilotprojektet är ett storskaligt test av autonom körning på allmänna vägar i stadsmiljöer. 100 självkörande bilar kommer köras i Göteborgstrafiken. Aktien adderade 3,9 procent.

Precise Biometrics produkt för
fingeravtrycksigenkänning i mobila enheter har genom samarbetet med Fingerprint integrerats i två nyligen lanserade telefoner från ett ledande amerikanskt teknikbolag. Fingerprint Cards OneTouch touchsensor FPC1025 finns i
Googles smartphones Nexus 5X och Nexus 6P. Precise pressades upp 3,7 procent och Fingerprint 3,2 procent.

Bussoperatören Nobina redovisar
ett justerat rörelseresultat om 137 miljoner kronor  för juni-augusti, en
uppgång från fjolårets 111 miljoner. “Det är starkare än vad vi förväntade oss och även sett till analytikernas förväntningar”, säger Nobinas vd Ragnar Norbäck till SIX News. Nobina räknar med att lämna en utdelning på minst 75 procent av det justerade resultatet före skatt i det räkenskapsår som avslutas den 29 februari 2016. Marknaden belönade rapporten med 8,0 procents uppgång.

New Waves vd Torsten Jansson har
köpt ytterligare 60.000 B-aktier i bolaget. Kursen förbättrades 2,9 procent.

Qliro Groups vd och koncernchef
Paul Fischbein har informerat bolagets styrelse att han avser att lämna sitt uppdrag. Han kommer att kvarstå i sin nuvarande roll tills en efterträdare är utsedd. Aktien höjdes 2,0 procent.

Lundin Petroleum var upp 3,6
procent. Bolaget presenterade i morse resultatet från flera utvärderingsborrningarna från Alta i Barents hav som bolaget själva var nöjda med.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

459    

+2,1    

+0,7

OMX Stockholm 30            

1421    

+2,1    

-3,0

SIX Return index             

859    

+2,1    

+4,0

SIX Sverige cykliskt 15      

388    

+2,9    

-2,6

SIX Sverige defensivt 15     

487    

+2,1    

+8,4

SIX Volatilitetsindex       

27,3    

+0,0   

+75,1

SIX Finans                   

665    

+1,7    

+2,3

SIX Hälsovård                

379    

+1,8    

+2,3

SIX Industri                 

541    

+2,4    

-0,9

SIX IT                       

150    

+2,0   

+31,3

SIX Konsumentvaror          

1332    

+2,2   

 +3,3

SIX Råvaror                  

260    

+2,4   

-10,4

SIX Telekommunikation        

271    

+2,2   

-10,6

SIX Tjänster                

1190    

+2,0   

+17,3

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight