Börsuppgång lyfter hushållens förmögenhet till ny rekordnivå

Hushållens finansiella nettoförmögenhet steg till en ny rekordnivå under första kvartalet, framför allt på grund av uppgången på Stockholmsbörsen.
Börsuppgång lyfter hushållens förmögenhet till ny rekordnivå - pengar-pensionar-ekonomi-700_binary_6961273.jpg

Det framgår av Finansräkenskaperna från Statistiska centralbyrån, SCB.

Hushållens finansiella nettoförmögenhet uppgick vid slutet av kvartalet till 9.811 miljarder kronor.

Hushållens finansiella sparande var också rekordhögt under första kvartalet 2019 och uppgick till 102 miljarder kronor. Det är det högsta finansiella sparandet sedan andra kvartalet 2014 och det högsta sparandet för ett första kvartal någonsin.

Nysparandet i finansiella tillgångar var 150 miljarder kronor och skulderna ökade med 48 miljarder. Hushållen var under kvartalet försiktiga i sina köp av aktier och fonder. Även nettoköpen av bostadsrätter var relativt låga, istället sparade hushållen på bankkonton och i tjänstepensioner.

Skulderna består framför allt av lån och ökade, men i en lägre takt än tidigare. Den årliga tillväxttakten på lån uppgick till 4,9 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets