Börsuppgången väcker nyintroduktutioner

Klimatet för börsintroduktioner har under hösten varit obefintligt men mot bakgrund av den senaste tidens kursuppgångar sprider sig nu optimismen på investmentbankernas corporate finance-avdelningar. ”Fortsätter det då här kan det nog bli ett par introduktioner innan årsskiftet”, säger Lennart Söderberg, corporate finance-chef på Handelsbanken.

Redan i augusti i år tydde allt på att årets skörd av nya börsbolag skulle bli rekordlåg. En skakig börs, allt sämre handel på börsens småbolagslistor och dåliga track record för flera av vårens börsnykomlingar hade redan fått många bolag att skrinlägga sina börsplaner. I september lamslog sedan terrordåden i USA den globala finansmarknaden, och det redan svala introduktionsklimatet förvandlades till iskallt. Hittills i år har endast sex renodlade börsintroduktioner, det vill säga utöver utdelningar och listbyten, genomförts varav Vitrolife och Rnb i juni var de senaste.

Men mot bakgrund av den senaste tidens kursuppgångar sprider sig nu optimismen på investmentbankernas corporate finance-avdelningar och även om få tror på några större introduktioner innan årsskiftet ser man åtminstone med tillförsikt fram mot nästa år.

”Det är helt klart ett annat stämningsläge, det märker man när man är ute och träffar såväl internationella som svenska institutioner”, säger Lotta Strömberg, chef för aktiemarknadstransaktioner på Carnegie. ”Aptiten på nya bolag har börjat öka och det har blivit lättare att få till möten de senaste fem-sex veckorna. Man ser även på de frågor investerarna ställer att de har en annan tidshorisont än tidigare i höst. Förut frågade alla sig ’vad händer i nedgången?’ nu är de istället intresserade av uppgång och av vad som ’händer efter vändningen?’”, säger hon.

December månad betraktas generellt sett som en av de sämre att sätta bolag på börsen, eftersom många institutionella ägare stänger igen sina böcker inför årsskiftet och därmed hellre koncentrerar sig på befintliga portföljinnehav. Men Lennart Söderberg, chef för Handelsbanken, tror ändå på ”en eller ett par” nyintroduktioner innan årsskiftet. ”Jag har hört rykten om att det, och fortsätter marknaden återhämta sig som den gjort den sista tiden är det ganska sannolikt. Det behöver inte nödvändigtvis handla om större kursuppgångar, utan om att den stabilitet som börjat infinna sig håller i sig”, säger han även om han påpekar att det är för tidigt att dra några långsiktiga slutsatser än.

Själv säger han sig ha ”ett antal” bolag som planerar att gå till börsen under första och andra kvartalet nästa år. Men huruvida de kan realisera sina planer eller ej beror till stor del på hur företrädarna uppför sig, menar han.

”Med tanke på hur bräcklig marknaden är vilar det ett tungt ansvar på de bolag som går till börsen den närmaste tiden, och på de fondkommissionärer som ska hjälpa dem. Det är väldigt avgörande för vårens introduktionsklimat att de bolag som närmast går till börsen gör bra introduktioner. Den som nu tar ett bolag som går med förlust till börsen, och vars kurs dyker direkt efter introduktion, riskerar att förstöra klimatet för andra under våren. Vi måste tillbaka till en marknad där introduktionerna är prissatta så att investerarna känner att de kan göra bra affärer.”

Även på Swedbank arbetar man med ett antal bolag som har börsplaner för våren. ”I takt med att börserna stiger trappas aktiviteten upp hos de bolag som har en notering på agendan. Man har noterat att marknaden ser bättre ut, även om det är för tidigt att säga att det är nytt ljud i skällan”, säger Björn Ogenstam, på Swedbanks corporate finance-avdelning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight