Bostadsförsäljningarna faller – kraftig ras för fritidshus

Antalet bostadsförsäljningar pekar nedåt på bred front, enligt Hemnets senaste statistik som TT refererar. Samtidigt har efterfrågan på fritidshus fallit ihop.
bostadspriser
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Antalet försäljningar inom segmentet rasade med 42 procent i september. Erik Holmberg, som är analytiker på Hemnet, menar att fritidshus är något som generellt köps utöver ett existerande boende och kan därför ses som en form av lyxkonsumtion. I samband med stigande räntor tror han att det är enklare att avstå ett köp av sådan fastighet jämfört med köp av ett permanentboende.

Fritidshusmarknaden var också ovanligt het under pandemiåren då efterfrågan på såväl villor som fritidshus gick upp kraftigt.

Lägenhetsförsäljningen backade också. För ettor var nedgången 30 procent under höstens första månad.

Hemnets Köpbarometer indikerar också pessimism i bostadsmarknaden. Sju av tio bostadsköpare tror på fortsatt prisnedgång under det kommande halvåret.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.