Bostadspriserna fortsätter uppåt i Sverige

Bostadspriserna var fortsatt uppåtgående i hela Sverige under oktober. Som mest steg lägenhetspriserna i Malmö med 2,1% och huspriserna i Södra Sverige med 3,0%, uppger statliga SBAB i ett pressmeddelande.
Bostadspriser, fastighetsfond
Foto: Fredrik Sandberg/TT
I Storstockholm och Storgöteborg steg lägenhetspriserna med 0,8 respektive 0,4% och huspriserna med 0,5 respektive 1,2%.

Priserna på lägenheter och villor är högre inom samtliga regioner sedan årsskiftet. Störst har ökningen varit för villapriserna.

”Trots ett av de värsta åren någonsin i svensk ekonomi med kraftigt stigande arbetslöshet har bostadspriserna gått upp markant sedan årsskiftet. Det är uppenbart att faktorer som låga räntor, semester hemma och hemarbete ökat intresset för bostadskonsumtion framför annan konsumtion och att det har påverkat mer än den ökade arbetslösheten. I synnerhet gäller detta för småhus”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Boije varnar samtidigt för risker vid en andra coronavåg.

”Rimligen kan inte bostadsmarknaden stå emot vad som helst. Skulle vi få en mycket omfattande och långvarig andra smittspridningsvåg med ytterligare ökad arbetslöshet vore det konstigt om inte det spiller över på bostadsmarknaden”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets