Bottenfiske i banker lockar spararna

Efter två månader av nettoförsäljningar nettoköpte spararna aktier under november. Bottenfiske i storbankerna lockade särskilt.

Privatspararna har återvänt till börsen och gör 188 500 affärer per dag i november, enligt statistik från Avanza. Det är en ökning med 25 procent jämfört med samma månad i fjol.

Köplistan toppas av bankerna SEB och Swedbank.

– Köpen i SEB står för hälften av månadens totala nettoköp i aktier. Här är det tydligt att spararna försöker bottenfiska, en trend som vi även sett i Swedbank-aktien hela året. Som alltid gäller det här att köpet är ett medvetet val och inte en automatisk reaktion på att kursen gått ned kraftigt. SEB-aktien lär handlas med förhöjd riskpremie åtminstone till dess att Finansinspektionens granskning av deras baltiska verksamhet presenteras i början av nästa år, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza, i ett meddelande.

SEB är även den i särklass mest nettoköpta aktien bland Nordnets sparare under månaden. 

– Nettoköpen i aktien är över fyra gånger större än hos den näst populäraste aktien i november – det är det sällan man ser, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Under den 15 november, när SEB rasade på uppgifter om att banken kontaktats av journalister från Uppdrag Granskning var handeln i aktien den högsta på tolv år hos Nordnet var hela 70 procent av affärerna köp.

Också Swedbank klättrade flera placeringar i köptoppen hos Nordnet i november.

– Spararna ser fortfarande hur lågt värderade bankerna är, och ser att även om utdelningsnivåer skulle behöva justeras ytterligare är direktavkastningen fortfarande hög. För det är man beredd att ta risken det innebär att gå in nu, säger Frida Bratt. 

Även kredithanteraren Hoist Finance samt nischbanken Resurs finns på köplistan hos Avanza.

– Såväl Hoist som Resurs föll på sina rapporter och tillhör månadens börsförlorare. Nischbankerna som grupp har dock relativt låg värdering i nivå med storbankernas, trots att de ofta uppvisar starkare tillväxt och högre lönsamhet än mer traditionella banker. Det, tillsammans med köp av finansmannen Erik Selin, har fått spararna att trycka på köpknappen, säger Johanna Kull.

Säljlistan hos Avanza toppas av Swedol, som rusade över 30 procent efter att Momentum lagt bud på bolaget, följt av bränslecellsbolaget Powercell.

– Med en utveckling på 340 procent sen årsskiftet är Powercell ett av de bolag som gått absolut bäst i år. Nu menar analytiker att mycket av bolagets eventuella framgång redan är inprisat i aktien. Privatspararna har också valt att minska på innehavet något senaste månaden. De lämnar dock inte aktien helt, utan antalet ägare ligger kvar kring 13 700. Det är på samma nivå som månaden innan, men 43 procent fler än vid början av året, säger Johanna Kull.

Även hos Nordnet toppas listan av Swedol och även Powercell säljs i stor utsträckning.

– I och med den fenomenala utvecklingen i aktien anser många att eventuella framtida framgångar för bolaget är inprisade, säger Frida Bratt.

 

De mest handlade aktierna i november hos Avanzas kunder i Sverige:

Mest köpta Mest sålda
SEB Swedol
Swedbank Powercell
Hoist Finance Nordea
Kindred Ratos
SBB Volvo
EQT SAS
Hemfosa SOBI
Elekta SAAB
Resurs Skanska
Kinnevik SSAB

 

De mest handlade aktierna i november hos Nordnets kunder i Sverige:

Mest köpta Mest sålda 
SEB Swedol
Investor Sobi
Latour Powercell
Swedbank Ratos
Svolder International Petroleum Corporation
Kinnevik Hembla
H&M Hemfosa
SBB Dometic
EQT SKF
Telia Spotify

 

 

 

Statistik privat handel

Antal affärer per dag**

November 2019*

Oktober 2019

Förändring
månad %

November 2018

Förändring
år %

Avanza

131 900

127 100

4

101 000

31

Nordnet

54 100

53 500

1

47 300

14

Skandiabanken

2 500

2 300

9

2 400

4

Privatspararna, totalt

188 500

182 900

3

150 700

25

* Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här