Brakförlust för Penser i hovrätten

Finansmannen Erik Pensers beslut att överklaga Nordbanken-Nobelmålet till Svea Hovrätt blev en dyr affär. Sedan han nu förlorat får han betala 50 Mkr för att täcka både sina egna och motpartens advokatkostnader. Därmed stiger slutnotan för Pensers och Nordbankens advokater till 100 Mkr.

Notan saknar motstycke. I praktiken har ett tiotal advokater från fyra byråer jobbat med frågan sedan 1994. Erik Penser har, via bolaget Yggdrasil, redan fått slanta upp 50 Mkr som en följd av förlusten i Tingsrätten 1998.

Notan för Nordbanken var 30 Mkr i tingsrätten medan Penser ombud då spenderade 20 Mkr. Det vanliga är att kostnaderna i hovrätten sjunker, eftersom mycket av förberedelserna redan är avklarade. Så har också varit fallit för Nordbanken som ”bara” yrkat på ersättning för 20 Mkr. För Erik Pensers advokater har dock kostnaderna stigit istället till 30 Mkr.

Hade hovrätten gått på Erik Pensers linje skulle Nordbanken, via den svenska staten och skattebetalarna, fått återbetala 3,4 miljarder kronor jämte ränta till Yggdrasil.

Beloppet motsvarar Nordbankens vinst på försäljningen av Nobel Industrier till holländska Akzo i november 1993. Nobel såldes för 5 miljarder kronor två år efter det att finanskrisen genom kraschen i Gamlestaden slagit ut i full blom, Erik Penser förlorat sitt Nobel Industrier till Nordbanken och Nordbanken räddats genom statliga pengar.

Yggdrasil som Nordbanken tagit över för en krona i augusti 1991 fick sedan Erik Penser köpa tillbaka under våren 1992, men då tömt på Nobel-aktierna. Det är värdet på dessa aktier som Yggdrasil hävdar var en pantrealisation och som bolaget därför borde få ersättnings för.

Erik Penser lämnade in sin stämning våren 1994. Ett trettiotal vittnen kallades till förhör, bland annat kända näringslivspersoner som Nordbankens förre ordförande Jacob Palmstierna, Björn Wahlström, nuvarande VD för SEB Lars Thunell, Nobel Industriers dåvarande VD Anders Carlberg samt Erik Penser själv.

När tingsrätten tog upp målet 1998 slutade det med en totalseger för Nordbanken. I den viktiga värderingsfrågan gick tingsrätten helt på Nordbankens linje och höll med om att börskursen är en riktig värdemätare på Nobelaktierna hösten 1991. Tingsrätten förkastade också Yggdrasils bevisning rörde frågan om pantrealisation.

Någon ny bevisning har inte framkommit i hovrätten, däremot uppges själva vittnesförhören avlöpt betydligt smidigare.

”I tingsrätten visste vi inte riktigt vad våra vittnen skulle säga men det visste vi den här gången så förhören blev mycket tydligare. Muntlig kommunikation är inte alltid helt enkelt”, säger advokat Bertil Södermark, som varit ombud för Nordbanken.

John Hepburn, investmentbankiren på Morgan Stanley som stod bakom en värdering av Nobel Industriers olika verksamheter i augusti 1991, stod för den enda nyheten under hela rättegången.

Han berättade att han träffat Erik Penser omkring den 16 augusti. Denna hade frågat Hepburn vad han borde göra.

”Vad du behöver är en bra advokat som kan hantera konkurser”, hade John Hepburn svarat.

En vecka senare, den 23 augusti, accepterade Erik Penser att sälja Yggdrasil till Nordbanken för en krona.

”Tolkningen av detta är förstås att Erik Penser måste varit helt på det klara med att Nobel Industrier stod på randen till konkurs”, säger Bertil Södermark.

”Att Nobel skulle varit värd 5 miljarder kronor 1991 är lika korrekt som att hävda att Ericsson är värt över 200 kronor idag, eftersom företaget var det för två år sedan.”

Även om Erik Penser och Yggdrasil har förlorat i Hovrätten så är det inte säkert att striden mellan parterna är över med det. Kanske Nordbanken väljer att stämma Erik Penser istället, något som skulle kunna sluta med en förlustaffär för Yggdrasil.

Av Yggdrasils vinst på 3,4 miljarder kronor kommer ju ungefär 1 miljard kronor att gå bort i bolagsskatt. Visar det sig att Yggdrasil haft en dold fodran på Nordbanken vid försäljningen till Erik Penser i februari 1992 så blir ju det avtalet ogiltligt.

Av sophie.nachemson.ekwall@ekonomi24.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets