Branscherna med börsens nyårsraketer

BÖRSSPANING Två helt skilda branscher dominerar bland vinnarna på årets nyuppväckta Stockholmsbörs.

Börsen har inlett det nya året som nyfödd med breda kursuppgångar efter fjolårets dystra avslutning. Stockholmsbörsen är upp knappt 4 procent sedan årsskiftet, men det finns aktier som stigit betydligt mer än så.

Cykliska aktier tog mycket stryk i fjol och har generellt återhämtat sig mer än börsen som helhet när konjunkturskräcken, i alla fall tillfälligt, har dämpats. I topp på vinnarlistan bland large cap-bolagen finns dock konjunkturokänsliga spelunderleverantören Net Ent, aktien har stigit 20 procent sedan årsskiftet. Vill man hitta förklaringar kan de stå att finna dels i att aktien var rejält nedtryckt i slutet av förra året, minus 33 procent sedan toppnotering i maj, dels i ett positivt mottagande av bolagets effektiviseringsprogram, som bland annat innehåller personalminskningar. Möjligen är också faktorn ”tänkbar uppköpskandidat” en förklaring till uppgången.

Men Net Ent är inte det enda bolaget från spelbranschen i listtoppen. Faktum är att fyra av de sju aktier som stigit mest återfinns i spelsektorn Den enda gemensamma faktorn tycks vara att aktierna tidigare tagit mycket stryk och nu rekylerar. Betsson, upp närmare 17 procent sedan årsskiftet, bottnade redan i juli, starka rapporter har drivit upp kursen efter två års kräftgång då två tredjedelar av börsvärdet försvann, på grund av svag tillväxt och diverse problemmarknader.

Kindreds och Evolution Gamings uppgångar i år, runt 12 procent, får nog också tillskrivas rekylkontot: Kindred tappade som mest 40 procent sedan toppen i februari och Evolution Gaming rasade runt 30 procent från sommarens topp.

Bland de cykliska bolagen har skogssektorn flest bolag i 20-i-topp: SCA, Stora Enso och Ahlstrom-Munksjö har alla klättrat 8 till 9 procent sedan 1 januari. Men så upplevde bolagen också en formidabel kursslakt i fjol med nedgångar på mellan 35 och 40 procent sedan toppnoteringarna.

Affärsvärlden köprekommenderade nyligen Ahlstrom-Munksjö, prenumeranter läser analysen här.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.