Branschhistoriens mest lönsamma år för JP Morgan

Banken JP Morgan, som är USA:s största sett till börsvärde, summerade 2019 som det mest lönsamma året för en amerikansk bank på tisdagen, enligt Bloomberg.

En återhämtning inom bankens handelsverksamhet, särskilt inom räntehandel, var bärande för att nå den rekordhöga lönsamhetssiffran som var upp 21 procent i det fjärde kvartalet.

Räntehandeln var 1 miljard dollar högre än vad analytikerna väntat sig och banken gavs på området en skjuts av fjolårets avslutande veckor och vinster inom handel med obligationer och säkerheter.

Banken genererade 5 miljarder dollar i tradingintäkter i kvartalet, vilket var 56 procent bättre än analytikerna väntat med och det starkaste kvartalet för handlardeskarna på mer än 10 år.

Årets vinst kan summeras till 36,4 miljarder dollar och lägger ribban högt för konkurrenterna i branschen, som sedvanligt är först ut i den amerikanska kvartalsrapportsäsongen. Senare under dagen rapporterar även Citigroup och Wells Fargo.

Jämförelsetalen mot fjolåret är dock något haltande, givet att det avslutande kvartalet 2018 var färgade av en rejäl sättning i den globala aktiemarknaden. Då nådde exempelvis JP Morgans obligationshandel den lägsta omsättningen för ett rapporterat kvartal sedan den senaste finanskrisen.

“Vi möter fortsatt en hög nivå komplexitet i den geopolitiska omvärlden, men den globala tillväxten har om än på en lägre nivå nu stabiliserats. Lösningar i handelsfrågan har bidragit med stöd åt kunder och marknadsaktivitet mot slutet av året”, summerade vd Jamie Dimon.

JP Morgans aktie, som steg med omkring 40 procent under fjolåret, var upp med 1,4 procent i den amerikanska förhandeln på tisdagen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här