Brasiliansk hedgefondsstjärna: Det blir sämre innan det blir bättre

Luis Stuhlberger, som är en känd brasiliansk hedgefondsförvaltare, tror att den brasilianska ekonomin kommer att bli mycket sämre innan det blir bättre.

Det gör också att han väljer att placera merparten av kapitalet på andra orter än hemmaplan, uppger han för bloggen Dealbook.

Han kan också vara värd att lyssna på. Hans flaggskeppsfond har avkastat 29 procent i snitt per år sedan starten 1997. Enda smolket i bägaren var finanskrisåret 2008 då fonden backade med 6 procent.

Brasilianska aktier har under samma period gett ett årliga avkastning på 10 procent och obligationsmarknaden 16 procent.

Verde har emellertid problem. 80 procent av kapitalet skall vara investerat på hemmaplan och de enligt Stuhlberger dystra utsikterna fick honom att dela ut 40 procent av kapitalet till andelsägarna förra året. Hedgefondförvaltaren är också skeptisk till det politiska klimatet.

”Regeringen har försökt att bygga en europeisk socialdemokratisk ekonomi i tredje världen. Siffrorna går inte ihop”, säger han. Skattetrycket i Brasilien är ungefär som det tyska. Samtidigt går man i pension vid 54.

”Det kommer att bli en större kris före befolkningen accepterar neddragningar i välfärden”, säger förvaltaren. Fram tills krisen har han valt att investera stora delar av tillgångarna i inflationsskyddade obligationer. I aktier och realen ligger han kort medan han köpt på sig obligationer i oljejätten Petrobras.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.