Bred nedgång på börsen

Stockholmsbörsen inledde veckan med en bred nedgång. Läkemedel var enda bransch som steg tack vare en uppgång för Astra Zeneca. Föll tungt gjorde bland andra ABB och Electrolux. SAX-index noterades 1,4 procent lägre på eftermiddagen.

De amerikanska börserna inledde veckan svagt nedåt och Nasdaq Composite index noterades efter en halvtimme 0,1 procent lägre medan Dow Jones index föll 0,2 procent. Imorgon, tisdag, väntas den amerikanska centralbanken genomföra ytterligare en räntesänkning på 0,25 procent och marknaden vill inte påminnas om att ekonomin fortfarande hänger på repen.

Stockholmsbörsen föll däremot på bred front under måndagen. Aktiviteten var inte mycket att hänga i julgranen och omsättningen hade på eftermiddagen nått upp till 10 miljarder kronor.

Nokia kommer imorgon, tisdag, att lämna sin mid-quarter update till aktiemarknaden. Bland analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med väntar man sig inte att Nokia kommer att revidera några prognoser. För bara några veckor sedan höll bolaget en kapitalmarknadsdag där man sade sig vara bekväma med de tidigare prognoser som lämnats.

På måndagen pressades Nokia lite extra av uppgifter om att bolagets GPRS-telefoner ska ha problem. Enligt uppgifter i Global Mobile fungerar inte vissa av Nokias GPRS-modeller i de äldsta GPRS-näten, rapporterar AFX. Aktien backade 11 kronor till 254 medan Ericsson tappade 1,50 till 61,50.

Rykten omgärdade även Electrolux på måndagen. Vid ett seminarium i Piteå lär koncernchefen Michael Treschow ha sagt att han räknar med en svag julförsäljning i USA i år och att marknaden inte kommer att återhämta sig förrän i slutet av nästa år.

Presschefen Jacob Broberg säger till Nyhetsbyrån Direkt att Electrolux inte ändrat några prognoser. Kanske tränar Michael Treschow inför sitt nya jobb som ordförande för Ericsson, ett bolag som inte är känt för sin rediga informationsgivning. Electrolux föll 5,50 till 157,50.

Backade gjorde även ABB efter att det amerikanska bolaget Halliburton tvingats betala ytterligare 30 miljoner dollar i ett asbestmål i USA. ABB hotas av gigantiska skadestånd för sina egna asbestutsläpp och kursen pressades ned 9,50 till 109 kronor på oron för vad slutnotan kommer att bli.

Astra Zeneca fick agera trygg hamn när allt annat backade och aktie steg 9 kronor till 479,50. Pharmacia följde däremot med marknaden nedåt och tappade 2 kronor till 460,50.

Steg gjorde även AU-system sedan det stod klart att Teleca lägger bud på bolaget. Bure tar 16 procent i det nya bolaget genom att köpa Telecaaktier av storägaren Dan Olofsson. Köpet av AU-system sker med egna aktier och budet innebär en premie på 30 procent. AU-system gick upp 14 procent till 11,70 och Teleca backade 7 procent till 59,50.

SAS redovisade fortsatt mörka passagerarsiffror på måndagen. Totalt minskade antalet passagerare med drygt 8 procent och nedgången för business class var drygt 13 procent. Om inte trafiken förbättras kan SAS tvingas sänka kapaciteten ytterligare. Aktien backade 3 kronor till 69.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.