Bred uppgång på börsen

Tisdagen inleddes uppåt på Stockholmsbörsen. Läkemedel och telekom var med och drog men uppgången var tämligen bred under morgonen även om omsättningen var beskedlig. SAX-index noterades 1,1 procent högre efter en knapp timmes handel.

De amerikanska börserna avslutade måndagen på lägre nivåer. Oro kring energibolaget Enrons konkurs och vad den kan komma att innebära för banksystemet bidrog till att sänka kurserna liksom de ökande oroligheterna i Mellanöstern. Nasdaq Composite index stängde 1,3 procent lägre medan Dow Jones index backade 0,9 procent.

Finansrelaterade aktier tillhörde förlorarna och bland andra JP Morgan Chase föll 3,1 procent medan Citigroup backade 2,1 procent.

Även de svenska bankerna riskerar att förlora pengar i Enrons konkurs. Enligt en genomgång av Finansinspektionen har de fyra svenska storbankerna sammanlagt 1 miljard kronor utlånade till Enron. Fördelningen mellan bankerna vill dock inte FI avslöja, skriver Finanstidningen på tisdagen.

Bankerna inledde tisdagen försiktigt uppåt. Föreningssparbanken steg 1,50 till 122 kronor medan Nordea steg 50 öre till 53 kronor. Handelsbanken ökade 1,50 medan SEB steg 1 krona.

Astra Zeneca hamnade i fokus p�� måndagen då bolaget höll en kapitalmarknadsträff i London. Den fortsätter även på tisdagen och Astra Zeneca inledde dagen 4,50 högre på 476,50. Morgan Stanley gillade vad de hörde på måndagen och håller i en färsk analys fast vid sin rekommendation Outperform för aktien. Riktkursen sätts till 52 dollar, cirka 555 kronor. Pharmacia steg samtidigt 2 kronor till 473.

Även Maxim håller en kapitalmarknadsdag på tisdagen och bolaget har också släppt sin kvartalsrapport på morgonen. Nettoresultatet i Maxims fjärde kvartal blev en förlust på 8,2 Mkr och kvar i kassan fanns den 30 september 147 miljoner dollar. Aktien steg 50 öre till 71 kronor.

Telia har fått en sänkt riktkurs från JP Morgan som numera anser att 44 kronor är vad aktien är värd, tidigare var riktkursen 47 kronor. Rekommendationen är dock fortfarande Market Perform. Telia handlas med en premie gentemot sina konkurrenter vilket kan motiveras av en stark balansräkning skriver JP Morgan, enligt Nyhetsbyrån Direkt. Enligt bankens beräkningar kommer premien vara motiverad fram till 2003.

Telia steg 90 öre till 48,10 medan Ericsson letade sig 1 krona högre till 59 och Nokia gick upp 4 kronor till 249.

Skandia har stuvat om i sin organisation och inför tre affärsdivisioner och tre globala divisioner. I samband med omorganisationen blir förre ekonomi- och finanschefen Ulf Spång vice VD med ansvar för Europadivisionen. Ny ekonomichef blir Jan Erik Back och finanschef blir Michael Wolf. Skandia steg 1,50 till 80 kronor.

De amerikanska fordonsjättarna Ford och GM berättade radikalt olika historier under måndagen. Ford deppade och sade att man räknar med minskad försäljning de kommande månaderna. Prognosen för produktionen i det första kvartalet nästa år drogs också ned med drygt 9 procent. GM sade tvärt om att man tänker höja produktionen i det första kvartalet med 7 procent och drar även upp produktionen i det fjärde kvartalet i år något.

I Stockholm reagerade Autoliv genom att stiga 1,50 till 195,50. Volvo noterades samtidigt 3 kronor högre på 170,50.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.