Breda lyft på Europas börser

De ledande Europabörserna handlades högre på onsdagen. Viss makrostatistik återfanns i nyhetsflödet. Olje- liksom gruvsektorn stöttade börsindex.

”Vi tror att råvaror kommer att rekylera och det bör stötta gruvbolagen”, spekulerade Richard Edwards vid HED Capital. Det rapporterade Reuters.

Bland gruvbolagen steg BHP Billiton 4,7 procent, Rio Tinto 4,5 procent, Anglo American 5,8 procent och Glencore 5,9 procent.

Royal Dutch Shell att man sänker sina planerade investeringar för 2016 med 2 miljarder dollar, då man fortsätter att hantera lägre oljepriser och planerar för att slutföra förvärvet av BG Group. Bolaget har redan vidtagit åtgärder för att sänka kostnader och minska investeringarna i år med 12 miljarder dollar. Aktien handlades 2,7 procent högre.

Andra bolag i sektorn steg också mot bakgrund av stigande oljepriser. BP noterades 2,3 procent upp och Total 1,8 procent högre. Sektorn som helhet klättrade 3,0 procent.

Bland övriga aktier avancerade schweiziska Syngenta 2,4 procent på nyheten att de fortsatt för förvärvsdiskussioner med bland annat Monsanto.

Även Sanofi noterades högre. Läkemedelsbolaget meddelade att de lämnat in en ansökan till amerikanska myndigheter avseende dess nya diabetesmedicin vilket tycktes stötta kursen som klättrade 1,4 procent i Paris.

Brittiska tv-spelsbutiken Game Digital rasade 38 procent efter att ha varnat för en oväntat svag julförsäljning.

På makrofronten presenterades statistik från Frankrike såväl som Storbritannien.

Frankrikes BNP-tillväxt under det tredje kvartalet 2015 steg med 0,3 procent jämförelse med föregående kvartal, enligt reviderad statistik. Siffrorna var i linje med konsensus.

Vidare uppvisade Storbritannien ett underskott i bytesbalansen om 17,5 miljarder pund under det tredje kvartalet 2015. Förväntningarna låg på ett underskott på 21,2 miljarder pund.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG