”Bud på Europolitan dröjer”

Vodafones planerade köp av franska SFR för 120 miljarder kronor minskar sannolikheten för ett snart bud på resten av aktierna i Europolitan. Analytikerna är överens om att ett bud kommer så småningom, men mycket talar för att Vodafone väljer att vänta ännu en tid.

Enligt uppgifter till Financial Times planerar Vodafone att köpa den franska teleoperatören SFR för cirka 120 miljarder kronor.

Vodafone äger redan idag 32 procent av SFR via andra bolag, men Frankrike är ett av få länder där bolaget inte har en kontrollerande aktiemajoritet i en operatör.

Det har man däremot i Sverige där Vodafone äger drygt 73 procent av aktierna i Europolitan, som numera också heter Vodafone Sverige. Den ständigt återkommande frågan kring Europolitan är när Vodafone plockar in också resterande aktier i bolaget.

Bland analytikerna är man idag överens om att ett köp av franska SFR minskar chanserna till ett snart bud på den svenska dottern.

”På kort sikt minskar sannolikheten för att Vodafone lägger bud också på minoritetsposten i Europolitan. Det verkar som om de prioriterar större affärer för tillfället. På längre sikt tror jag däremot att Vodafone kommer att köpa upp resten av aktierna och det är egentligen mycket svårt att spekulera om timingen för en sådan affär”, säger Mattias Gredmark, analytiker på Nordea Securities.

Spekulationerna om att bud på resten av Europolitan tog senast fart för en knapp månad sedan då Vodafone ökad sitt ägande i bolaget med ett par procent.

Mer än så blev det dock inte den gången och en analytiker påpekar att om bolaget planerade att hämta in hela Europolitan vore den typen av småköp ologiska.

”De förstör i så fall för sig själva genom att köpa lite aktier och gå ut och berätta det. Det driver ju bara upp kursen”, säger han.

Någon större ekonomisk utmaning vore det inte för Vodafone att plocka in resten av aktierna i Europolitan. Med dagens börsvärde på knappt 19 miljarder kronor rör det sig om en kostnad på cirka 5 miljarder kronor för minoritetsposten, vilket är kaffepengar i sammanhanget.

Men Vodafone har också flera andra minoritetsposter i olika operatörer runt om i Europa, bland annat i Portugal, Holland och Grekland.

Om Vodafone väljer att bara plocka in minoriteten i ett av bolagen kommer spekulationen om fler bud driva upp priset på de övriga posterna rejält.

Ett samlat köp av alla minoritetsposter kan därför finnas i Vodafones planer och en sådan affär sätter förstås större press på bolagets balansräkning, speciellt om bolaget redan pungat ut med 120 miljarder kronor för SFR.

Det som talar för att Europolitan är extra intressant för Vodafone är bolagets starka kassaflöde. Så länge Vodafone äger mindre än 90 procent i Europolitan kommer bolaget inte på något smidigt sätt åt det kassaflödet.

Det har man hittills löst genom att låta Europolitan stå till tjänst med mycket förmånliga lån, men den lösningen har fått hård kritik från bland annat Aktiespararna.

Förutsatt att Vodafone kan leva med den kritiken så har dock bolaget redan idag mycket av det man vill ha från Europolitan. Synergier har också kunnat plockas fram genom bland annat gemensamma inköpsrutiner.

En fördel för Vodafone med att vänta ett tag med att plocka in Europolitan helt är också att man då slipper stå för kostnaderna för utbyggnaden av 3G-nätet i Sverige.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB