Budrykten lyfter portföljinnehavet

Ett av Avkastningsportföljens större innehav gynnas av budrykten, medan ett annat tyngs av en pågående nyemission.

Rapportperioden har dragit igång, men för Avkastningsportföljens del är det först i morgon fredag den drar igång med Elanders halvårsrapport. Där är förhoppningen att de problemprojekt som tyngt bolaget de senaste kvartalen ska utvecklas åt rätt håll, för vid återställd lönsamhet är aktien riktigt billig.

Veckan därpå rapporterar Arise, Lindab och Essity. De två sistnämnda brottas med stigande råvarupriser, stål respektive pappersmassa, men framstår båda som klart attraktivt värderade i ett längre perspektiv.

I slutet av juli väntas rapporter från Consti och Radisson Hospitality. Först i augusti presenterar Moberg Pharma och Allgon sina halvårsrapporter.

Utvecklingen bland portföljinnehaven har varit minst sagt blandad på slutet.

Allgon har tyngts av nyemissionen där aktien gick att köpa med rabatt via teckningsrätten. Därefter har även BTA:n handlats med viss rabatt mot aktien, men om någon vecka har de stämplats om till vanliga aktier. Portföljen tecknade 26 400 aktier för 5 kronor styck i nyemissionen, vilket innebär att kassan minskade med 132 000 kronor och att portföljen är mer eller mindre fullinvesterad.

Radisson Hospitality, tidigare Rezidor, rusade i början av juli på uppgifter från nyhetsbyrån Bloomberg om att hotellbolagets finansiellt pressade huvudägare, kinesiska HNA, försöker hitta en köpare. Då HNA sitter på knappt 70 procent av aktierna är det rimligt att en friare lägger ett bud på hela Radission.

Givet den fortsatt pressade värderingen relativt konkurrenter samt att styrelsen i fjol ratade HNA:s budpliktsbud på knappt 35 kronor borde en friare åtminstone få betala närmare 40 kronor för att få igenom ett bud. Avkastningsportföljen gillar alltjämt aktien och behåller innehavet trots den kraftiga kursuppgången.

Höga elpriser och en projektaffär som successivt utvecklas talar för Arise som gått starkt på slutet. Sämre har det gått för Lindab som fallit tillbaka. Möjligen har marknaden haft för höga förväntningar på tidsperspektivet i bolagets renodling mot ventilation. Avkastningsportföljen ser innehavet som mer långsiktigt och ligger kvar.

Trots en hel del stora rörelser bland de enskilda innehaven har inte mycket hänt med portföljvärdet totalt sett sedan förra uppdateringen i slutet av juni då avkastningen låg på 7,7 procent sedan start. Nedan syns läget i portföljen strax efter börsöppningen på torsdagen:

Port12juli_intradag.PNG 

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.