Bunge: Inflationen är på väg ner – men finns fortfarande risk för bakslag

Vice riksbankschef Aino Bunge säger att inflationen är på väg nedåt.
Bunge: Inflationen är på väg ner – men finns fortfarande risk för bakslag - WEB_INRIKES
Vice riksbankschef Aino Bunge. Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070

”Penningpolitiken fungerar och inflationen är på väg ner. Men det är för tidigt att säga att vi är klara med inflationsbekämpningen. Det finns fortsatt risk för bakslag och en svag krona är en del av detta.”

Inflationstrycket har dämpats och de senaste månaderna har konsumentpriserna ökat i långsammare takt än tidigare.

”Det är goda nyheter, men förändringar över kortare perioder kan variera mycket. För att bedöma inflationsutvecklingen framåt behöver vi fortsätta att bevaka en bred uppsättning av inflationsindikatorer, liksom konjunkturutsikterna.”

Den svaga kronan bidrar enligt Bunge också till osäkerheten om inflationsutvecklingen.

”Riksbanken har inget mål för kronan, vi har ett mål för inflationen. Men växelkursen påverkar utsikterna för inflationen och därför behöver vi följa den noga.”

Många, inklusive Riksbanken, bedömer att kronan är undervärderad. De ekonomiska förutsättningarna i Sverige relativt omvärlden – med starka statsfinanser, en motståndskraftig arbetsmarknad och en god konkurrenskraft – talar för att kronan kommer att stärkas, uppger Bunge vidare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets