Bure etablerar SPAC på Stockholmsbörsen

Investmentbolaget Bure Equity ska etablera ett förvärvsbolag, ett så kallat SPAC, på Stockholmsbörsen. Planen är att i samband med noteringen ta in cirka 3,5 miljarder kronor och inom 36 månader därefter förvärva ett onoterat bolag, enligt ett pressmeddelande.
Stockholmsbörsen
Foto: Tobias Ohls
”Det är med stor glädje vi nu kan presentera ACQ – Sveriges första SPAC som avses noteras på Nasdaq Stockholm. Genom ACQ skapar vi en struktur som är ny på den svenska marknaden. I USA finns liknande SPAC-strukturer, men vi har anpassat ACQ efter svenska förhållanden och gjort den mer långsiktig och industriell i sin utformning. Grundprincipen för ACQ är att samtliga ägare drar nytta av Bures investeringsorganisation och industriella nätverk”, säger Patrik Tigerschiöld, styrelseordförande i Bure.
Här är spararnas SPAC-favoriter
Bure kommer att investera 700 miljoner kronor i ACQ Bure, vilket motsvarar cirka 20% av antalet aktier. Sammantaget motsvarar teckningsåtaganden från både ankarinvesterare och Bure cirka 60% av aktierna i ACQ Bure.

Bland ankarinvesterarna finns AMF Pensionsförsäkring, AMF Fonder, Fjärde AP-fonden, SEB Fonder och SEB-Stiftelsen.

ACQ väntas börja handlas på Stockholmsbörsen i slutet av mars.

SPAC står för special purpose acquisition company och har blivit oerhört populärt i USA under framför allt 2020 och hittills i år. Det handlar om tomma bolag med en kassa som används för att förvärva ett onoterat bolag som på det sättet kommer till börsen.