Bygg och råvaror lyste i blek handel

En ihållande oro för finanssektorn och ett stigande oljepris styrde börssentimentet ute i Europa. I Stockholm var stämningen avslagen och handeln tunn.

Stockholmsbörsen stängde ned på torsdagen efter idoga försök att ta sig över nollstrecket under eftermiddagshandeln. En ihållande oro för finanssektorn och ett stigande oljepris styrde börssentimentet ute i Europa. I Stockholm var stämningen avslagen och handeln tunn.

Vid stängning var OMXS30 0,6 procent lägre på noteringen 842,4. Omsättningen uppgick till 12,6 miljarder kronor.

“Det är avslaget och tunt idag. Det finns inget att peka på som någon konkret drivkraft, och pengarna håller sig vid sidan av”, säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Bankerna tappade ytterligare mark då de drogs med i oron över de amerikanska bolåneinstituten Freddie Mac och Fannie Mae. Ytterligare press på sektorn kom från uppgifter om att Lehman Brothers misslyckats med att få Kinas Citic Securities och Korea Development Bank att investera i investmentbanken.

SEB A drabbades hårdast med en nedgång på 2,6 procent till 112:75 kronor, SHB A sjönk med 1 procent till 150 kronor och Nordea var 2 procent ned till 81:70 kronor.

Bland tungviktarna var Ericsson den enda aktie som höll sig på plussidan, upp 2,1 procent till 67:20 kronor i bakvattnet efter onsdagens uppgift om bildandet av ett samriskbolag med STMicroelectronics. S&P bekräftade Ericssons kreditbetyg på torsdagen.

NCC B lyfte med 5,5 procent till 87 kronor efter att bolaget redovisat sin rapport för det andra kvartalet. Resultatet blev 12 procent bättre än förväntningarna.

“Det var väldigt bra resultat med framför allt bra marginaler i Sverige. Det är säkert drivet av en väldigt bra försäljning med många sålda bostäder. Däremot startade man inte så många, vilket är oroande för kommande intjäning”, säger Tobias Kaj, bygganalytiker på Handelsbanken till Direkt.

JM:s kvartalsresultat fick inte ett lika varmt mottagande på börsen, även om förväntningarna slogs. Aktien steg 0,7 procent till 76:75 kronor.

“I Stockholm var det fantastiska siffror, men alla är oroliga för 2009 och det är därför som aktien inte går upp. Produktionsstarterna var inte roliga, speciellt inte i Riks, medan det är stabilt och bra i Stockholm. Men frågan är hur länge det håller”, säger en analytiker till Direkt.

Oljebolagen steg med det högre oljepriset, som nådde 120 dollar per fat på torsdagseftermiddagen. PA Resources steg 5,5 procent till 51:25 kronor och Lundin Petroleum 2,8 procent till 65 kronor.

Även andra råvarurelaterade bolag avancerade. Lundin Mining ökade med 7,4 procent till 32 kronor och Boliden steg 4,2 procent till 39:70 kronor.

Retail & Brands tillkännagav villkoren för sin nyemission. Reaktionen på villkoren, som innebär en ny aktie för varje gammal till kursen 6:00 kronor per aktie, blev av blandad kompott.

“Bolaget sa ju att de skulle ta i ordentligt men det var väl kanske lite i överkant. Sen kanske aktien ändå faller lite i överkant”, sade en analytiker till Direkt. Retail & Brands aktie backade 13,1 procent till 13:90 kronor.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.