Carnegie: Vinsttillväxt en av drivkrafterna för vidare börsuppgång

För att Stockholmsbörsen, som redan är på rekordnivåer, ska kunna fortsätta stiga ytterligare gäller det att bolagen kan leverera en vinsttillväxt under 2021. Det skriver Carnegie i en börskommentar.
Börsen, aktier, aktiefonder, blankade
Foto: Fredrik Sandberg /TT
”Det kommer att krävas för att försvara de lite högre värderingar som vi nu ser”, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Hedberg nämner också vaccinationen (att den sker enligt plan) och ränteutvecklingen som andra viktiga faktorer som styr framtida börsutveckling. Däremot ser han inte på inflationen som ett problem i år.

”Inflationen kommer från en låg nivå så även om ökningstakten ser hög ut så kommer det sannolikt dröja innan den når nivåer där det kommer resultera i räntehöjningar”, säger Hedberg. När man tittar på börsen ur en teknisk analys så finns det konsolideringen vid 2 008 för OMXS30 nästa motstånd vid cirka 2 060/2 090.

”En första varningssignal ges om index med tydlighet vänder ned under 2 008 igen och en andra, mer tydlig, varningssignal ges om index vänder ned under 1 985. Men fram till dess det sker navigerar vi efter en uppgång till taket i den uppåtgående trendkanalen som i dag alltså möter vid ungefär 2 060/2 090”, skriver Carnegie.

Aktiecaset denna gång är SSAB. ”Den ekonomiska återhämtningen, de redan genomförda kostnadsbesparingarna och prisrallyt på stål talar sammantaget för att 2021 kan bli ett riktigt starkt år för ståltillverkaren SSAB”, skriver Carnegie.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco