Citi: Inflationen i UK kan nå över 18 procent

Inflationen i Storbritannien kan nå 18,6 procent i januari i samband med att gaspriserna fortsätter att stiga, bedömer Citi.
Citi: Inflationen i UK kan nå över 18 procent -
Foto: AP Photo/Alberto Pezzali/TT

Investmentbanken Citi tror på stigande inflation i och med att taket för energipriset höjs till 4 567 pund i januari och till 5 816 pund i april 2023. Idag ligger taket på 1 971. Inflationen kommer då toppa på 18,6 procent i januari. Det skriver bland annat Financial Times och Bloomberg News.

Det är myndigheten Ofgem som sätter pristaket. Ett nytt kommer presenteras på fredag, och enligt marknaden kommer det landa på runt 3 500 pund, en ökning på 75 procent.

Även Goldman Sachs och EY tror på hög inflation i Storbritannien. Dock ligger deras prognos något lägre på 15 procent vid starten av 2023 och runt 13 procent vid slutet av året.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.