Citybutiker och uppdragsanalyser

PORTFÖLJUPPDATERING I avsaknad av nya positiva nyheter har Nordiska Värdeportföljens värdecase trampat vatten den gångna veckan.

Nordiska Värdeportföljen har den gångna veckan tappat mer mark än den fallande Stockholmsbörsen. Affärsvärlden Analys+ modellportföljens totalavkastning står nu i 7 procent hittills i år, vilket än så länge brädas av Stockholmsbörsens OMXSGI på 12 procent. Modellportföljens indexledning sedan start, den 15 december 2017, har minskat till 8 procentenheter (9 procentenheter förra veckan).

Inga större enskilda negativa bolagsnyheter har kommit ut, utan portföljen trampar vatten mer på grund av avsaknaden av positiva nyheter.

NYTT LÅGPRISKONCEPT

Vårt norska lågprishandlarcase Europris (9 procent) gör ett försök med citybutiker, med en första öppning i centrala Oslos Gunerius Shoppingsenter.

”Jag ser testerna av vårt nya citykoncept som jättespännande. Med en försäljningsyta på 414 kvadratmeter kommer fokus läggas på ett mindre sortiment”, skriver vd Pål Wibe i pressmeddelandet och fortsätter:

”Om vi lyckas i Gunerius Shoppingsenter kommer vi även att överväga möjligheten att etablera citybutiker på fler lägen i Olso samt i flera av Norges övriga största städer.”

I en kommentar kan sägas att Europris nu testar något liknande det som det svenska intressebolaget, och avtalade framtida förvärvsmöjligheten, ÖOB redan gjort med sina citybutiker. Så länge koncepttestet inte skalas upp förrän det bevisat sig konkurrensmässigt samt finansiellt är Affärsvärlden positiva till försök att bredda lågprisplattformen till fler försäljningskanaler.

Europris-aktien har haft en stark start på 2019, men på dagens 28,15 norska kronor handlas den trots det inte högre än ev/ebit 10 bakåtblickande, före potentiella ÖOB-synergier. I Affärsvärldens upprepade köpråd höjdes den ettåriga riktkursen till 46 norska kronor.

UPPHANDLAD UPPMÄRKSAMHET

Allgon (10 procent), portföljens industriella radiostyrnings- och IoT (sakernas internet)-case, har nu låtit ABG Sundal Colliers analystjänst Introduce sammanställa uppdragsanalys kring bolaget och aktien.

Som tidigare konstaterats kan uppdragsanalys bidra till att fler investerare intresserar sig för en underbevakad aktie. Väl utförd uppdragsanalys är därtill ett bra, kompletterande informationsunderlag kring bolagets och branschens förutsättningar. Samtidigt kan det inte nog påpekas att när analysfirmor tar betalt från analysobjekt, eller för den delen från marknadsplatser, så blir analysen per definition inte oberoende. I synnerhet i de delar sådan analys ger framåtblickande placeringsråd/rekommendationer, riktkurser och nuvärdesberäkningar bör och kan den inte tas för givna som fri från intressekonflikter.

Se därför uppdragsanalys som ett möjligt försteg och inspiration till att göra egen analys, eller till att införskaffa med oberoende analys som verifierar.

I fallet Allgon uppskattar Affärsvärlden Analys+ att ABGSC:s analysavdelning gjort en vid snabb anblick ambitiös genomgång av caset, där inte minst marknadsgenomgången över industriell radiostyrning är läsvärd.

Notera att ABGSC:s investmentbankdel agerade rådgivare åt Allgon vid storförvärvet Tele Radio.

HÄNDER I PORTFÖLJEN

I portföljens övriga nyhetsflöde:

  • Portföljens ena vindkraftscase Arise (5 procent) slutför den avtalade försäljningen av hälftenägandet i den producerande vindparken Jädraås. Något annat väntades inte och, som vi varit inne på, bör börsens fokus även framåt ligga på fortsatta strukturgrepp kring balansräkningens rabattvärderade tillgångssida.
  • Den norska försäkringsturnarounden Insr (5 procent) har utsett en ny finanschef i Hans Petter Madsen. Madsen tillträder den 1 april och har 30 års erfarenhet från försäkringsbranschen, inklusive 7 år som vd för DNB Forsikring. Insr:s nuvarande financhef Bård Standal har fått en ny roll som vice vd med ansvar för att bygga vidare på Insr:s digitala plattform samt framtida partnerekosystem.

 

Nordiska Värdeportföljen per 2019-03-26 intradag.JPGNordiska Värdeportföljen per 2019-03-26 intradag 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se