Clas Ohlsons försäljning upp 17% i april: ”Klart över våra mål”

Hemfixarkedjan Clas Ohlsons försäljning steg med 17 procent i april till 714 miljoner kronor (612).
Kristofer Tonström, Clas Ohlson VD.
Kristofer Tonström, Clas Ohlson VD. Sandberg / TT

Organiskt var ökningen 16 procent medan försäljningen i jämförbara enheter och lokal valuta ökade 14 procent. Kalendereffekter påverkade positivt med 5 procentenheter. I mars var effekten lika mycket fast åt andra hållet.

”Ökningen inkluderar en positiv kalendereffekt om fem procentenheter, men även utan den jämförelsestörande påsken var försäljningen klart över våra långsiktiga mål”, kommenterar vd och koncernchef Kristofer Tonström.

Han fortsätter:

”Vi lyckades i hög utsträckning konvertera kundtrafik till försäljning, vilket inte minst visade sig i försäljningen i jämförbara enheter som uppgick till +14 procent och jag ser med tillförsikt fram emot att följa de sex nya butiker vi öppnade under månaden. Försäljningen påverkades svagt positivt av valutaeffekter under månaden, men i det längre perspektivet är den svaga utvecklingen för den svenska kronan jämfört med vår stora inköpsvaluta USD en utmaning som understryker vikten av att fortsätta arbetet för att skapa effektivitet och konkurrenskraft i alla led”.

Inkluderat för förvärvade Spares-koncernen var försäljningen 785 miljoner kronor (612).

Försäljningen online, exklusive Spares-koncernen, ökade med 22 procent till 96 miljoner kronor (79). Försäljningen online inklusive Spares-koncernen uppgick till 167 miljoner kronor (79). Butiksbeståndet har ökat netto med åtta butiker till totalt 230 butiker.

Den 8 november 2023 slutfördes förvärvet av 91 procent av aktierna i Spares Europe, ett företag inom reservdelar och tillbehör för elektronikprodukter samt batterier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.