”Då kan börsen gå ned 20 procent till”

Coronasmittan sprider sig inte bara i världen, det gör även oron på finansmarknaderna i allt högre grad. Efter en tillfällig paus under onsdagen dök börserna rejält igen.

Nedgången tilltog i Stockholm på eftermiddagen när New York-börsen öppnade med fallande kurser. Index hade då tappat över 5 procent, men kurserna repade sig något före stängning.

Alla tungviktare på storbolagslistan OMXS30 backade kraftigt, lejonparten över 3 procent. Konjunkturkänsliga verkstadsjättar med omfattande produktion i Kina, som Sandvik och SKF, tappade ännu mer.

Peter Malmqvist, finansanalytiker på Aktiespararna, konstaterar att det handlar om en kraftig nedgång.

– Den här börsnedgången är lite skrämmande, det här ser inte bra ut, säger han till TT.

“Berg- och dalbana”

Men Malmqvist påpekar att nedgången bör sättas i sitt sammanhang. Sedan början av 2019 har börsen stigit cirka 40 procent. Samtidigt har företagsvinsterna inte ökat.

– Det innebär att aktier var högt värderade. Den nedgång som vi ser nu behöver inte betyda att världsekonomin är på väg in i ett svart hål. Det vi ser är att börsen inte tålde ett coronavirus, säger han.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, tror att nedgången kan fortsätta.

– Jag väntar mig att vi får se en berg- och dalbana där marknaden pendlar mellan hopp och förtvivlan. Om viruset får större konsekvenser i Europa och USA är det här bara början, då kan börsen gå ned 20 procent till, säger han.

Sitta still?

TT: Hur ska man tänka som småsparare, håller klyschan om att sitta still i båten?

– Man ska fråga sig: Klarar jag en nedgång med 20 procent? Det behöver inte hända, men det kan hända och då ska ditt sparande tåla det. Det dummaste är att sitta still i båten tills stormen slår till som värst. Då är det bättre att agera nu, säger Joakim Bornold, som dock är optimistisk i ett längre perspektiv.

– Det finns inget som talar för att börsen inte kommer att återhämta sig, frågan är bara hur lång tid det tar och hur djupt fallet blir.

Guldet steg

Samtidigt fortsatte mer säkra tillgångar, såsom guld och statsobligationer, att stiga i värde.

De stora Europabörserna gick också ned kraftigt: FTSE100-index i London tappade 3,5 procent, CAC40-index i Paris backade 3,3 procent och DAX-index i Frankfurt föll 3,2 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.