Dagens alla börssvängningar

Börsen har åkt jojo mellan plus och minus under hela torsdagen. Här är alla svängningar under dagen.

Klockan 15.30 var OMXS30 0,4 procent högre till noteringen 649,8. Omsättningen uppgick till 12,9 miljarder kronor. Det kan jämföras med att indexet efter 14 minuters handel var så lågt som minus 4,8 procent.

Men Klockan 14.25 var OMXS30 0,5 procent lägre till noteringen 643,7. Omsättningen uppgick till 10,1 miljarder kronor. Det kan dock jämföras med att indexet efter 14 minuters handel var så lågt som minus 4,8 procent.

När klockan passerat 16.00 är den åter igen på väg ner. Längst ner ser du grafen som visar hur börsen gått under dagen.

Men först några noteringar under dagen från nyhetsbyrån Direkt.

På de övriga europeiska börserna kom det också återhämtningar under eftermiddagen även om flera av de ledande indexen hade svårt att nå upp till plus. Bakom det något positivare sentimentet låg dels lägre inflationssiffror från USA än väntat men också från signaler om att lånekostnaderna nu börjar komma ned.

Konsumentpriserna i USA var oförändrade i september, jämfört med månaden före vilket var lägre än analytikernas förväntningar om en ökning med 0,1 procent. Även Kärn-KPI var något lägre än väntat.

Interbanklån overnight i dollar sjönk till 1,94 procent på torsdagen, från 2,14 procent på onsdagen, och kan jämföras med att den i slutet på september var så hög som 6,88 procent. Även tremånaders interbanklån i dollar fortsatte sjunka och noterades till 4,50 procent, från 4,55 procent på onsdagen.

SKF B steg 3,5 procent till 73:75 kronor efter att bolaget rapporterat ett resultat som blev 9 procent bättre än väntat enligt SME Direkt. Även omsättningen överträffade förväntningarna. Bolaget bedömer att efterfrågan på produkter och tjänster under fjärde kvartalet 2008 blir något lägre än både tredje kvartalet och fjärde kvartalet i fjol.

– Resultatet ser bra ut. Utsikterna är något lägre men det borde vara vad man har förväntat sig. Det är framför allt pris-mixen som är stark, säger en analytiker i en kommentar.

Några av de andra verkstadsbolagen drogs med upp. Sandvik steg med 3,1 procent till 57:50 kronor och Atlas Copco A ökade 1,4 procent till 55:50 kronor.

Dollarn handlades så högt som kring 7:40 kronor under dagen och hjälpte upp flera av de mer dollarkänsliga bolagen. Ericsson B steg med 3,4 procent till 48:30 kronor och Holmen B var 7,0 procent upp till 198:50 kronor.

Nokia redovisade sin rapport vid lunchtid och efter ett initialt större fall vände aktien upp och var 1,4 procent upp till 117:50 kronor, vilket var betydligt högre än innan rapporten släpptes. Justerat för engångseffekterna blev utfallet cirka 8 procent sämre än förväntningarna och omsättningen var något sämre än konsensus.

– Det viktiga är att volymerna är okej, och att guidningen för volymerna i det fjärde kvartalet också är okej. Det har funnits en utbredd rädsla för att den ekonomiska avmattningen skulle ge en starkare negativ effekt på telefonförsäljningen, säger Håkan Wranne, analytiker på Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

I den svenska banksektorn var det blandad utveckling. Nordea var 1,9 procent högre till 69:70 kronor, SEB A var oförändrad till 85:25 kronor, Swedbank A sjönk med 1,7 procent till 73 kronor och SHB A backade med 2,3 procent till 130 kronor.

JP Morgan har tittat närmare på de svenska bankerna och gjort en del sänkningar. Rekommendationen för SHB har dragits ned till undervikt, från tidigare neutral, SEB har sänkts till neutral, från tidigare övervikt och Swedbank har dragits ned till neutral från tidigare övervikt. JP Morgan har även sänkt riktkursen för Nordea till 87 kronor, från tidigare 101 kronor men upprepar neutral.

Getinge B föll först efter sin rapport men vänder upp och var 1,1 procent högre till 113:50 kronor efter att bolaget redovisat sin rapport för det tredje kvartalet. Justerat för integrationskostnader blev resultatet 2 procent sämre än väntat enligt SME Direkt och även omsättningen understeg förväntningarna.

Electrolux B backade med 3,4 procent lägre till 63:75 kronor och påverkades av att statistik från br1anschorganisationen AHAM visat att leveranser av de sex största vitvarukategorierna i Nordamerika, AHAM 6, föll med 17,2 procent i september, jämfört med samma månad 2007.

– Det är otroligt förvånande att det är så mycket ner jämfört med förra året, som också var dåligt. Frågan är om det här är sista nedstället innan det börjar stabiliseras, säger en analytiker.

Flera analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med räknar dock med att Electrolux kommer att klara sin guidning för helåret trots den allt svagare nordamerikanska marknaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.