Dags att säkra vinsten

MQ har på kort tid gått från klarhet till klarhet. Framöver finns dock anledning till en mer försiktig hållning.

Klädkedjan MQ har på senare tid genomgått något av en mirakelkur, en förvandling som skett i flera steg. En viktig del i omstöpandet av modekedjan står vd:n Christina Ståhl för. Hon har varit på plats sedan augusti 2013.

Under hennes korta tid har mycket förändrats till det bättre. Ett förnyat sortiment och ett lönsamhetsprogram har lyft både försäljning och marginaler. Att hitta rätt varumärken har varit något av nyckeln i förändringen då de externa står för närmare 40 procent av den totala försäljningen. Den övriga försäljningen utgörs av egna varumärken som genererar högre marginaler.

Att förbättra lönsamheten har initialt varit högsta prioritet, något MQ också lyckats bra med. Rörelsemarginalen har ökat från 3,4 procent till 9,0 procent för rullande tolv månader. Det har bidragit till ett rejält vinstlyft.

Samtidigt har den finansiella ställningen stärkts. Nettoskulden har halverats, vilket ger bolaget en trygg grund att stå på. Och det är precis vad MQ behöver. Nästa steg är nämligen att växa i Norge med fler butiker och e-handel.

Under fyra år har det dock varit trögt med tillväxten i Norge. Få butiker som också haft mindre bra lägen har varit orsaker till det. Med en nystart kan det bli ändring. Men det finns utmaningar.

Den norska ekonomin dämpas av en pressad oljesektor som kan behöva tid att vända upp. Det kan bromsa framväxten för en relativt okänd modekedja. Konkurrensen ska inte heller underskattas där en stark utmanare finns i Varner-gruppen.

I vår tidigare rekommendation gav vi en riktkurs på 34 kronor som nu har uppnåtts. Men framöver är det tuffare jämförelsetal som ska slås. Försäljningstillväxten under det senaste kvartalet var också något lägre än vad vi tidigare vant oss vid. Bolaget står även inför en utvecklingsfas, vilket gör att vi tror på en lugnare kursutveckling framöver.

Samtidigt finns det anledningar att behålla aktien. En hyfsad direktavkastning på 3,7 procent och en inte alltför ansträngd värdering med p/e 12 för verksamhetsåret 2014/2015 till exempel. Vi väljer trots allt att sänka till en neutral rekommendation.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.