Danska bolag på kapitaljakt i Sverige

Danska investerare skyr småbolag. Det har lett till att danska bolag som sammanlagt är värda mer än 13 miljarder kronor är börsnoterade i Sverige där riskviljan finns.
Danska bolag på kapitaljakt i Sverige - oresundsbron-700_binary_6955755.jpg

Formellt sett är de svenska aktiebolag. Bolagens säten ligger i Sverige, bokslut och rapporter skrivs på svenska, de är börsnoterade på en svensk börs – men i realiteten handlar det om danska bolag som valt att gå till den svenska aktiemarknaden för att finansiera sig. Det är en trend som har pågått sedan 2015.

Först ut av bolag i den här kategorin att lista sig på Nasdaqs svenska småbolagslista First North var det danska startupföretaget Ivisys som utvecklar kvalitetsmätningsutrustning för processindustrin. Noteringen skedde i april 2015. Då fanns det 149 noterade bolag på First North i Sverige och endast tolv i Danmark. I dag är skillnaden ännu större. Svenska First North har cirka 300 listade bolag och har alltså fördubblats i storlek på fyra år. Den danska motsvarigheten har inte lyckats fördubbla sig, men nästan: från tolv till 21 bolag.

Den svenska aktiemarknaden för mindre bolag överträffar det mesta i hela världen vad gäller mängden listade bolag och branschspridning, och för flera kapitalbehövande bolag i vårt grannland har detta blivit en räddning. De bolag som har danskt ursprung och är listade i en eller annan form på svenska First North eller Spotlight har i dag ett sammanlagt marknadsvärde på drygt 13 miljarder kronor.

– Om vi inte hade listat oss i Sverige för fyra år sedan hade Ivisys inte funnits i dag. Det har tagit oss tre år att utveckla en produkt som industrin efterfrågar. Under resans gång har vi gjort två företrädes­emissioner och en riktad emission (till investmentbolaget Athanase som grundats av Creades och Öresunds förra vd, Stefan Charette, reds anm). Först nu i år har vår försäljning tagit fart och vi räknar med att gå med vinst. Detta hade inte gått att göra i Danmark, säger Jakob Kejse, grundare och ordförande i Ivisys.

Detta är en kortversion av artikeln Dansk kapitaljakt leder till Sverige. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.