Danska näringsministern: Danske Bank har antagligen brutit mot lagen – “anskrämligt”

Under måndagsförmiddagen har det danska folketingets finansutskott diskuterat de steg som tagits emot Danske Bank för de placeringsråd som den danska storbanken gett kunder med sparprodukten "Flexinvest Fri".

Det skriver landets näringsminister Rasmus Jarlov på Facebook på sociala medier under måndagseftermiddagen.

Han anger att detta är en nytt “anskrämligt” fall som rör Danske Bank. Han påpekar att både den danska finansinspektionen, Finanstilsynet, och landets ekobrottsmyndighet, bagmandspolitiet, utreder frågan för att komma med eventuella straff emot banken.

Som bakgrund påpekar han att Danske Bank gett sina kunder rådet att investera i en produkt som primärt bestått av obligationer som, på grund av rådande minusräntemiljö, haft negativ förväntad avkastning. Detta trots att det hade varit bättre att låta pengarna ligga kvar på konto till nollränta.

“Eftersom man inte bör ge råd av denna dåliga typ till sina kunder har Danske Bank antagligen brutit mot lagen”, fortsätter ministern.

Danske Bank lät på måndagen landschefen Jesper Nielsen, som nyligen var tillförordnad vd, gå på dagen på grund av hans ansvar för berörd sparprodukt. Banken räknar också med “berättigad och allvarlig kritik” från myndighetshåll, enligt måndagsmorgonens pressmeddelande.

Den danska storbanken medger att den tagit ut för höga avgifter från 87.000 Flexinvest Fri-kunder, dessa kommer att återbetalas under 2019.

Finanstilsynet kommer i slutet av sommaren att avge beslut i frågan, enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.