Danske: Aktier är inte dyra

Danske Bank behåller en övervikt i aktier och menar att även om börsen knappast är lågt värderad, sett till P/E-tal, är aktier ändå inte dyra.
Danske Banks Maria Landeborn.
Danske Banks Maria Landeborn. Foto: Danske Bank

I sitt veckobrev pekar Danske Banks Maria Landeborn på att aktier inte ser dyra ut mot bakgrund av de låga räntorna och stora stimulanserna. Rapportsäsongen visar att marginalerna stiger och vinsterna återhämtar sig betydligt snabbare än väntat. I USA går rapportsäsongen mot sitt slut och facit är ett av de starkaste kvartalen någonsin i relation till förväntningarna.

”Starka rapporter har också fått förväntningarna på 2020 att revideras upp och förnärvarande väntas vinsterna globalt lyfta med hela 28 procent i år. Skulle det bli verklighet så är det ett rekordstort vinstlyft som slår rekordet från 2019 då vinsterna ökade kraftigt tack vare Trumps sänkning av den amerikanska bolagsskatten”, poängterar Landeborn.

Aktier ses dessutom som attraktiva mot bakgrund av den förväntade avkastningen på obligationer som för närvarande är mycket låg.

Maria Landeborn nämner även att det nu , med en rapportsäsong som mer eller mindre är över, åter riktas fokus mot makrodata, restriktioner och vaccinationer. Preliminära PMI för euroområdet och USA, det penningpolitiska protokollet från Federal Reserve och nästa gigantiska stimulanspaket i USA är saker att hålla ögonen på, menar hon.