Danske Bank: Mer stimulanser står högst upp på börsens önskelista

Mer stimulanser står högst upp på börsens önskelista. Det skriver sparekonomen Maria Landeborn i ett veckobrev från Danske Bank Sverige.
Danske Banks sparekonom Maria Landeborn. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
“Debatten i den amerikanska kongressen om nästa stimulanspaket fortsätter, men risken finns att det dröjer tills efter valet innan något klubbas igenom. Det, och hur våg två av pandemin utvecklas blir viktigt för marknaden den närmaste tiden”, skriver Maria Landeborn.

Republikaner och Demokrater har ännu inte kunnat enas om storleken och utformningen på stimulanspaket, och i helgen kastade Donald Trump in ett extra vedträ på brasan och meddelade att han vill se ett ännu större paket än de som just nu ligger på förhandlingsbordet.

“Vi bedömer att chansen att en överenskommelse nås före valet är liten, men nyhetsflödet kring diskussionerna kommer att vara drivande för marknaden den närmaste tiden”, skriver Maria Landeborn.

Hon skriver vidare att makrostatistiken under den senaste tiden visat tecken på att återhämtningen har slagit av på takten.

“Trots osäkerheten bedömer vi att aktier och andra risktillgångar har potential att ge en god avkastning det kommande året. Även om det första, kraftiga uppsvinget i tillväxten har tappat tempo så är riktningen fortfarande positiv. Skulle vi riskera en ny konjunkturnedgång så skulle centralbankerna kliva in med nya tillgångsköp, och vi har vid flera tillfällen sett hur det kan ge stöd åt alla typer av risktillgångar. Förr eller senare kommer också den amerikanska kongressen att enas om nästa stimulanspaket. Dröjer det till sent under hösten så kan volatiliteten på marknaden öka under tiden, men när det väl är på plats så kommer det vara en positiv drivkraft för såväl amerikansk ekonomi som aktiemarknad”.

Danske Bank behåller därför en liten övervikt i aktier jämfört med obligationer, med fokus på USA och tillväxtmarknaden Asien.    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här