Danske Bank räknar nu med fem räntehöjningar från Fed

Danske Bank har efter Federal Reserves räntebesked i förra veckan valt att uppdatera sin prognos över antalet räntehöjningar till fem stycken under 2022, från tidigare fyra. Det framgår av senaste veckobrevet.
Danske Banks Maria Landeborn.
Danske Banks Maria Landeborn. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bankens neutrala rekommendation på aktier gäller fortsatt, även om man tror att börsen står högre på 12 månaders sikt. Rekommendationen är densamma för tillväxtmarknadsaktier.

Däremot konstaterar Danske bank att deras regionala övervikt mot USA inte har lönat sig hittills i år. Detta beror på att tillväxtaktier gått sämre till följd av stigande räntor och omsvängningen i amerikanska penningpolitiken. Istället är det värdemarknader som Europa och Japan som presterat bättre.

”Stigande räntor är dock inte det enda skälet till att Europa gått bättre än USA. Makrodata i Europa har också överraskat positivt den senaste tiden, till skillnad från i USA”, skriver Danske Bank.

Trots detta väljer banken att fortsätta vara neutrala mot europeiska aktier med hänvisning till en negativ reallöneutveckling och stigande energipriser. De senare kan sticka iväg uppåt ännu mer vid en upptrappad konflikt mellan Ryssland och Ukraina, varnar Danske Bank.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets