Danske Bank ser moln på börshimlen – underviktar aktier

En viktig drivkraft bakom börsuppgången den senaste tiden är hoppet om att inflationen har toppat och att centralbankerna snart är på väg att mjukna, vilket skulle kunna leda till en så kallad mjuklandning i ekonomin. Danske Bank ser dock en risk att marknaden blir besviken.
Danske Bank ser moln på börshimlen – underviktar aktier - aktiehandel börsen aktier

”Även om inflationen i USA har toppat och inflationen i Europa väntas göra detsamma om något kvartal, så är de underliggande prisuppgångarna breda. Priserna på många varor och tjänster ökar kraftigt och så länge den trenden håller i sig, så lär varken Fed, ECB eller Riksbanken slappna av”, skriver banken i sitt veckobrev.

Emellertid spår banken att centralbankerna kommer att pausa höjningarna under första eller andra kvartalet nästa år och att räntorna ligger still på förhöjda nivåer.

”Vi väntar oss att det kommer att fortsätta dämpa den globala efterfrågan och leda till att konjunkturen försämras”, tror banken.

Mot bakgrund av de bleka konjunkturutsikterna behåller banken sin undervikt i aktier.

Vill du veta vilka som är dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen så hittar du alltid det på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.