Danske: Detta kan få stora konsekvenser för börsen

Om bilden av inflationsuppgången som tillfällig förändras kan detta få stora konsekvenser för börsen, skriver Danske Bank.
Danske Banks Maria Landeborn
Maria Landeborn. Foto: Danske Bank

I Danske Banks senaste veckobrev sätts fokus på inflationen. Kinesisk och amerikansk inflationsstatistik överraskade rejält på uppsidan förra veckan. Amerikanska konsumentpriser visade den största uppgången i årstakt sedan 2008 och samtidigt noterade kärninflationen den största uppgången sedan 1982. Danske Bank noterar att det finns en oro för att detta kommer att leda till en ovälkommen åtstramning från den amerikanska centralbanken, Fed, om så bara verbalt. Dock går det att argumentera för att inflationsuppgången är tillfällig.

”Därmed lär förhållandevis höga siffror de kommande månaderna inte få Fed att trampa på bromsen, och det betyder att penningpolitiken än så länge är stöttande för aktiemarknaden. Skulle bilden av inflationen som ’tillfällig’ förändras, så kan det få stora konsekvenser för börsen. Det är dock inte vårt huvudscenario, utan vi väntar oss att inflationsuppgången faktiskt är temporär”, skriver Danske Banks Maria Landeborn.

Skrämselhickan gick också över snabbt och börserna rekylerade under slutet av veckan, men banken räknar med att inflationsrädslan fortsätter att spöka ett tag till på börsen med stora kursrörelser under en period.

”Men vi ser i grund och botten goda förutsättningar för aktier att ge en högre avkastning än obligationer. Vi behåller därför en liten övervikt i aktier, med fokus på cykliskt och värdebolag. Den typen av bolag väger tungt i Europa, vilket gör att vi väntar oss att europeiska aktier kommer att utvecklas bättre än andra regioner den närmaste tiden”, skriver Maria Landeborn.