Danske ser högt ställda förväntningar inför rapportsäsongen

Fokus riktas alltmer mot rapportsäsongen och Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn pekar på att flera amerikanska bankaktier har handlats på rekordnivåer inför rapporterna, vilket talar för att förväntningarna är förhållandevis högt ställda.
Danske Banks Maria Landeborn, börsoro
Maria Landeborn. Foto: Danske Bank

I sitt veckobrev skriver Maria Landeborn bland annat om rapportsäsongen, som redan är igång i USA. Storbankerna var först ut under slutet av förra veckan och inför rapporterna handlades de på rekordnivåer. Maria Landeborn menar att detta talar för att förväntningarna är förhållandevis högt ställda.

Vidare skriver hon att det för S&P 500 som helhet väntas en vinsttillväxt i årstakt på drygt 20% under fjärde kvartalet. Omsättningen väntas öka 12%. Samtidigt pekar Maria Landeborn på att allt fler bolag flaggar för att resultaten kan påverkas negativt av stigande lönekostnader. Dessutom har fler bolag lämnat negativ guidning inför det fjärde kvartalet 2021 än under hela pandemin.

Aktiestrateg: Stockholmsbörsen högt värderad – sticker ut som extrem

”Amerikanska bolag har för närvarande rekordhöga marginaler, men vi väntar oss att de kan komma att hamna under press 2022”, skriver hon.

Dock behåller Danske Bank en övervikt i amerikanska aktier.

”Stark tillväxt i USA och en arbetsmarknad som repat sig snabbt efter krisen väntas ge stöd åt börsen. Vi väntar oss att ränteuppgången kommer att ske i en betydligt lugnare takt framöver”, skriver hon.

Vidare skriver Maria Landeborn att Danske Bank har en neutral vikt i aktier. Detta då tillväxtbolag utgör en förhållandevis stor del av ett globalt aktieindex och kan leda till stora kursrörelser på världens börser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.