Därför kan det bliett nytt it-rally

Ökad efterfrågan, underinvesterade företag och allmän strukturomvandling i kombination med nya redovisningsregler talar för att it-aktierna står inför ett nytt lyft. Affärsvärldens Simon Blecher har pockat ut godbitarna bland it-konsultaktierna.

Vill ni bli chockade? Ta då en titt på Stockholmsbörsens tjugotal it-konsulter. Tillsammans – bortse för ett ögonblick från “finska” Tieto Enator – tjänade de cirka 100 miljoner kronor före skatt under årets första halvår. Samma 20 bolag värderas av börsen till nästan 14 miljarder kronor (!).

Det är ögonblicksbilden av den bransch som framför allt kom att symbolisera en av världshistoriens största bubblor. Inte konstigt att intresset är lågt för it-aktier.

Som om inte det vore nog:

# Branschen som helhet lider fortfarande av viss överkapacitet, allt för många aktörer och en inneboende konsultsjuka. Få bolag omsätter mer än 1 miljon kronor per anställd och när den summan sedan ska späs ut på dem som inte arbetar som konsulter (exempelvis sekreterare, assistenter, ekonomifunktioner) och därefter lön, sociala avgifter, overhead med mera ska betalas finns det inte särskilt mycket kvar. Svårt att skapa stora vinster med andra ord.

# De internationella jättarna, exempelvis IBM, HP, EDS med flera plockar stora avtal, särskilt outsourcing, från börsbolagen och tränger undan de lokala svenska aktörerna.

# Värderingen, sett till gruppen, är inte särskilt attraktiv. Fast siffrorna ljuger. Sanningen är nämligen att ett flertal it-bolag står bättre rustade än någonsin såväl verksamhets- som siffermässigt. Och det finns gott om fynd att lyfta in i portföljerna, för den som vågar ta risker. Snurrigt? Häng med.

Det gäller att se förbi siffrorna. Flera it-bolag är nämligen väldigt solida i den bemärkelsen att pengarna från förra decenniets nyemissioner ännu finns kvar. Allt från de större, Tieto och WM-data, till mindre spelare med namn som Cybercom, HiQ, Know IT och Proact sitter på stora nettokassor.

Om dessa lyfts bort är värderingen av själva rörelserna inte lika ansträngd. Sen har vi den här faktorn med goodwillavskrivningar. De nya redovisningsreglerna, som träder i kraft efter årsskiftet, har tidigare pekat ut bolag som Assa Abloy, Securitas och Observer som de stora vinnarna – de slipper som bekant att skriva av goodwill.

Många vinnare i IT-sektorn
Men faktum är att många av vinnarna finns i it-sektorn. Ta Cybercom som exempel. Bolaget värderas till mer än 30 gånger årets vinst, knappt hälften om man räknar bort goodwill. Och så vidare. Därmed kommer nu en del av den sena belöningen från förvärvsfesten. Visserligen kommer ett par anpassningar att göras i form av engångsnedskrivningar i de fall goodwillen inte kan försvaras, fast på det stora hela finns det fler vinnare än förlorare med de nya reglerna.

Konjunkturen vänder dessutom upp förr eller senare, oavsett vad som händer. Precis som att de som köper en lastbil av Volvo måste köpa en ny efter några år – inte för att de vill utan för att servicekostnaden blir för hög efter några år – måste företag uppgradera sina it-system.

De flesta branscher har legat lågt med alla utgifter de senaste åren, men nu måste snart systemen bytas ut eller uppgraderas. Detta gör att marknaden tar fart oavsett om den övriga konjunkturen skulle få för sig att vända ner. Industrins starka utveckling smittar av sig och hjälper bara till.

Förr eller senare är det också dags för de stora investeringarna för bank- och finanssektorn. Trots att företagen tjänat ihop flera hundra miljarder kronor de senaste åren har de valt att ligga lågt med investeringar, eftersom de överinvesterade i slutet av nittiotalet. Då byggde de internetbanker och säkerhetslösningar inför millennieskiftet, men sedan dess har varit försiktiga. Detta är något som kan komma att gynna en rad av börsens konsulter.

Gynnade är också konsulterna med exponering mot telekom. Vändningen har medfört att flera räknar med ökade investeringar och bättre tillväxt framöver. Då behövs konsulter.

Det eviga tjatet om strukturaffärer har sina poänger, eftersom börsen plågas av för många it-konsulter. Ett tiotal bolag är alldeles för små för att kunna bära sina kostnader för börsplatsen, att skicka ut årsredovisningar och delårsrapporter till tusentals aktieägare med mera. Bolagen bekräftar också att “alla talar med alla”.

Hinder i vägen
Men flera hinder står i vägen. Vid ett uppköp är det svårt att veta vad man köper (minstingarnas kassor, om de nu över huvud taget finns, går åt till de förlustbringade verksamheterna), eftersom kundavtalen i många fall kan vara kopplade till enskilda personer som när som helst kan tacka för sig och ta med sig kunderna. Risken är då att man förvärvar ett förlustbolag med en stor andel immateriella tillgångar. Ändå görs det affärer.

Know IT har köpt flera små aktörer och blivit en viktigt spelare i norra Sverige, Sigma lade bud på RKS. Invändningen att de “överlappade varandra” (båda är starka i södra Sverige) är märklig. Bättre att vara stark lokalt än spretig.

För några år sedan fanns det en rädsla på marknaden att de internationella jättarna skulle bli starka i Norden och därmed slå ut alla mindre spelare. Bara de största skulle överleva.

Det visade sig vara både sant och falskt. Faktum är att bolag som IBM, HP, Cap Gemini blev – och är – mycket stora, men man kan lika gärna hävda att det är våra stora spelare som kommit i kläm. När Nordea lade över sin it-verksamhet på IBM slängdes Tieto Enator ut. WM-data framstår också som trängda i flera situationer. Men jättarna saknar lokal kompetens i vissa segment, vilket gör att de tar in mindre företag – exempelvis Sigma och HiQ – när de behöver specialisthjälp. Små duktiga firmor borde därmed kunna fortsätta på egna ben, i alla fall de närmaste åren.

Betyder det slutet för WM-data och Tieto Enator? Nej. Men räcker det för att hoppa på aktierna? Nja. Mer intressant är då att en ta en titt på de mindre bolagen. Hävstången vid en vändning är betydligt större med tanke på deras litenhet. Mina personliga favoriter finns här intill.

Det tål dock att påpekas att det inte för inte heter “risk/reward” (fritt översatt risk/belöning).

____________________

JÄTTARNA: Välskötta indexaktier som kan bli uppköpta

Tieto Enator och WM-data har starka varumärken, långa kundkontrakt och relativt bra balansräkningar. Det sänker risknivån i bolagen, men förr eller senare borde de slukas av exempelvis IBM eller Atos Origin. IBM, som är starkt i Danmark, en hyfsad spelare i Sverige och Norge, men ganska litet i Finland, skulle få en topposition om det köpte in Tieto Enator.

WM-data går förmodligen samma väg, fast till någon av de andra. Men det räcker inte för att hoppa på aktierna, eftersom uppköpen mycket väl kan komma om flera år. Snarare är de välskötta indexaktier. Förutsatt att WM-data lyfter marginalen handlas aktien, borträknat goodwill, till 12 gånger nästa års resultat. Tieto Enator ligger något högre, fast bolagets kassa är större. Inget fynd och inte särskilt dyrt, vilket ger betyget stabilt och trist.

___________________

VINNARNA: Boomen inom telekom kan bli lyft för de små

Tre företag utmärker sig när det gäller att dra nytta av telekomboomen: Teleca, HiQ och Cybercom.
Alla tre har mer än 50 procent av försäljningen till telekomindustrin. Vid en första anblick ser värderingarna ansträngda ut, men HiQ premieras för sina fina marginaler, Cybercom för sin möjlighet till kraftig vinstförbättring (bolaget är minst av de tre) och Teleca för sitt guldägg; dotterbolaget Obigo. Dessutom har Cybercom och HiQ stora nettokassor.

De tre aktierna har tillväxtförutsättningar som är goda och värderas ändå lägre än börsen.
Köpläge i alla tre, fast Cybercom är favoriten. Tar man bort kassan och bortser från goodwillavskrivningar värderas bolaget till under 10 gånger nästa års vinst. Kanonläge.

___________________

CHANSNINGARNA: Konjunkturvändning kan ge kraftig uppgång
Tre chansaktier är Sigma, Proact och Know IT. Det förstnämnda kan omsätta uppemot miljarden nästa år och tjäna 60 miljoner, netto. Här gäller det att bevaka siffrorna, bland annat slipper företaget skatt på grund av tidigare förlustavdrag.

Sigmas starka position i södra Sverige är positivt, då denna del av Sverige är mindre utsatt för kraftiga svängningar. Know IT är däremot starkt i norra Sverige och har en superstark balansräkning. En mycket fin första kvartalsrapport fick aktien att dra, men en sämre halvårsrapport tog ner den igen. Modiga placerare har ett fint läge, då bolagets goda kassaflöde är alldeles för lågt värderat.

Proact gick nyligen ihop med Dimension och företaget har redan fått skruva ner prognosen och vd:n har deklarerat att han ska sluta. Till skillnad från de andra två gör Proact förlust. Men en vändning kan ge en kraftig uppgång, eftersom varje omsättningskrona värderas lågt och även Proact är begåvat med en stor kassa. Fast aktien har helt klart högst risk.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.