Därför klättrar börsen

Stockholmsbörsen väntas öppna uppåt under onsdagen. Stigande börser i Asien och USA bidrar till glädjen.

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en positiv öppning när handeln i Europa inleds på onsdagen, efter stigande börser i både USA och Asien. Samtidigt kan den svenska marknaden påverkas av att ett flertal tyngre rapporter som Sandvik, Electrolux och Alfa Laval presenterats under morgonen.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 upp med 0,9 procent, CAC 40 Index 0,9 procent högre och DAX Index terminen steg 0,8 procent.

Börserna i New York steg på tisdagen efter att statistik över kontrakterade husköp visat på en oväntad ökning i december samt starka rapporter från läkemedelsjättarna Merck och Schering-Plough. Dow Jones stängde 1,8 procent upp vilket kan jämföras med att indexet endast var runt +0,6 procent vid svensk stängning. S&P 500 ökade 1,6 procent och Nasdaq Composite klättrade 1,5 procent.

Samtidigt hölls marknaden tillbaka av siffror som visade att bilförsäljningen i januari i USA fallit med 37 procent till den lägsta nivån sedan december 1981. General Motors försäljning minskade 49 procent, Chryslers var 55 procent ned och Ford tappade 40 procent.

Uppgångarna har sedan fortsatt på de asiatiska börserna under natten. Statistik visade att detaljhandeln i Australien hade den största ökningen på över 8 år i december efter att regeringen skiftat ut pengar till familjer och pensionärer. Den indonesiska centralbanken sänkte styrräntan för tredje månaden i rad och enligt tidningen Xinhua News Agency har den andra delen av Kinas stimulanspaket om 580 miljarder dollar börjat investeras. Nikkei 225 steg 2,7 procent.

För svensk del har Sandvik rapporterat ett resultat före skatt för det fjärde kvartalet som justerat för engångsposter var 25 procent sämre än väntat enligt SME Direkt. Orderingången på 20,7 miljarder kronor var något lägre än väntade 21,1 miljarder kronor och utdelningen om 3:15 kronor understeg snittestimatet på 3:33 kronor. Vd Lars Pettersson konstaterar i rapporten att konjunkturförsvagningen under det fjärde kvartalet är en av de mest dramatiska i Sandviks historia.

Electrolux rapporterade en något mindre förlust för det fjärde kvartalet än SME-konsensus och nettoomsättningen överträffade förväntningarna. Styrelsen föreslog dock att ingen utdelning ges. Bolaget lämnar inte heller någon prognos på grund av för stor osäkerhet men säger i rapporten att det inte ser några tecken på en snabb förbättring på marknaden.

Alfa Laval rapporterade ett resultat som justerat för engångsposter var 19 procent under snittestimatet enligt SME. Alfa Laval förväntar sig att efterfrågan under det första kvartalet kommer att bli något lägre än under det fjärde kvartalet 2008. I förra rapporten, inför det fjärde kvartalet, hette det att efterfrågan skulle bli i linje med, eller något lägre, än motsvarande period 2007. En utdelning om 2:25 kronor föreslogs, där låg förväntningarna på 2:60 kronor.

Niscayahs resultat blev 15 procent under SME:s prognossammanställning medan omsättningen var ungefär i linje med förväntningarna.

Onsdagens agenda bjuder på ADP:s undersökning om antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA, som väntas visa på en minskning med 535.000 i januari. Konsensusprognosen inför fredagens arbetsmarknadsrapport pekar mot att antalet sysselsatta minskade med 535.000 i januari.

“För första gången på flera månader så underskattade den omgjorda ADP-undersökningen sysselsättningen i december. Det kommer uppenbarligen att ta en rad av hyfsat riktiga prognoser för denna undersökning att återfå en viss trovärdighet på marknaden”, skriver Morgan Stanley inför statistiken.

Senare under eftermiddagen väntas från USA också inköpschefsindex för tjänstesektorn, som antas ha sjunkit till 39,0 från 40,1. Dito för industrin visade på måndagen en uppgång till 35,6 från 32,9 månaden före.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.